GOURMAND ÉTTERMEK ÉS SZÁLLÁSHELYEK ÜZEMELTETŐ ÉS ELSZÁMOLTATÓ SZÁMÍTÓGÉPES RENDSZERE
ÉTTERMI RENDSZERPROGRAM A STANDELSZÁMOLÁSTÓL A KOMPLEX ÜGYVITELI SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATIG A vendéglátásban szerzett több évtizedes tapasztalatok és folyamatos rendszerfejlesztés eredménye a GOURMAND program, amely a vendéglátásban előforduló számítógépesíthető feladatok integrált rendszere. A GOURMAND egyszerű, gyorsan k ezelhető és néhány nap alatt betanítható. Hardver szempontból igénytelen, bármely PC alkalmas a program futtatására. A rendszer a rendelkezésre álló eszközökhöz optimalizálható és igény szerint folyamatosan bővíthető. Minimális kiépítéshez egy alapgép, egy monitor és egy nyomtató szükséges. Teljes kiépítettségben hálózatba kapcsolva, közös adatokat kezelve külön számítógépeken dolgozhatnak a felszolgálók, a szakácsok, irodai dolgozók.A rendszer – amennyiben ezt az APEH-es pénztárgép lehetővé teszi – közvetlenül csatlakoztatható hozzá, egyébként a nyugtaadás az ÁFA kulcsonkénti részletezett bruttó összegek pénztárgépbe írásával oldható meg. Külön nyomtató csatlakoztatása esetén a program előírás szerinti ÁFA-s számla kitöltésére is alkalmas. A GOURMAND nem csak az elszámoltatásra, a felvitt kalkuláció alapján a készletnyilvántartás valós idejű feldolgozására alkalmas, hanem leegyszerűsíti az adminisztratív feladatokat, a nyomtatók célszerű elhelyezésével csökkenti a felszolgálók által megtett kilométereket. Modul rendszerű felépítése lehetővé t eszi, hogy az üzlet profiljának ideálisan megfelelő kiépítettség kerüljön alkalmazásra (megvásárlásra).
AZ ÉTTERMI PROGRAM ( nyilvántartott ) adatok a következők: Lehetővé teszi az előírások szerinti nyersanyagértéken történő kalkulációt, az áthozat-átvitel automatikus görgetését. Az ala'carte kalkulációktól elkülönülő recepturán működik. Ebben az esetben az induló készletlistából kiindulva az árubeérkezések és a maradvány értékek megadásával történik az elszámoltatás. A program funkciói több szinten egymásba ágyazott menürendszerben találhatók. A teljes áttekintés érdekében kérésre korlátozott ideig működő DEMO VERZIÓT KÜLDÜNK! AZ ÉTTERMI PROGRAM MENÜPONTJAI: SZÁMLÁZÁS: számlák készítése, Összesített készpénzes számla - egy rendelési hely (asztal) éttermi fogyasztásának árunként összevont készpénzes nyomtatása a rendelések alapján Összevont készpénzes számla: több rendelési hely (asztal) éttermi fogyasztásának árunként összevont készpénzes nyomtatása a rendelések alapján helyenként összesítve, végösszesennel. Tételes számla: egy rendelési hely (asztal) éttermi fogyasztásának rendelési tételenként részletezett készpénzes nyomtatása (megbontás esetén hasznos) Kiszállítás: a függőben lévő telefonos rendelések közül a kiszállítani kívánt rendelés kiválasztása és a kiszállító személyének megadása. Hitelkártya: fogyasztási igazolás nyomtatása hitelkártyával történt vásárlás esetén ÁFA-s számla készítése: a kiválasztott vevőnek az APEH előírásai szerinti számla nyomtatása egyedi számozással üres lapra vagy előre számozott számla nyomtatványra. Beállítás szerint fogyasztási igazolást is nyomtat. Hitel igazolás nyomtatása: fogyasztási igazolás nyomtatása számla kiállítása később történik az eltárolt adatok alapján. Saját felhasználás könyvelése: belső fogyasztás elszámolása és nyomtatása Átsorolás számlatípusok között: tévesen kiszámlázott fogyasztás típusának megváltoztatása (kp.-hitel-saját) Pénztárgép: pénztárgép üzemmód elindítása – minden bevitt tétel a fogyasztási igazoláson azonnal nyomtatásra kerül, a rendelések végén az összesen kiírásával az nyomtatás lezárásra kerül. ÁRUBEÉRKEZÉS: raktári beérkezés könyvelése Telefonos rendelés: telefonos rendelés beírása Készétel lefőzése: megadott mennyiségű készétel elkészítésének megadása Maradék könyvelése: a felhasználásra már nem kerülő megmarad készétel könyvelése Átnevezés: már rögzített rendelések fogyasztási helyének átírása másik névre Átadás/Átvétel: raktári tételek és készételek átadása másik értékesítési hely vagy étterem részére ÉRTÉKESÍTÉSI HELY VÁLTÁSA: másik eladási helyre átváltás. NAPI ZÁRÁS: adott értékesítési hely napi forgalmának összesítése, a forgalmi kimutatások és záró készletek nyomtatása a rendelendő árukkal együtt, a napi forgalom törlése. Számla nyomtatása: Fogyasztás igazolással elismert forgalomról ÁFA-s számla utólagos nyomtatása Stand: Elkülönített árukészletek (standok) készletének és forgalmának könyvelése. RENDEZVÉNYKÖNYV: Csoportos rendezvények, asztalfoglalások rendeléseinek előzetes nyilvántartásba vétele. Egyéb műveletek Törzsadatok karbantartása: Eladási helyek, Dolgozók, Árlap, Raktár, Kalkuláció, Vevőnyilvántartás, Pénztárgép kapcsolat Listák készítése: Árlap, Leltár, Kalkuláció (részletes, összevont), Forgalom, Dolgozók, Árlap és Raktár menü Technikai műveletek: Indexelés, Mentés, Visszatöltés, Beállítások, Jelszavak, Színek megadása Elszámolás: nap közbeni dolgozónkénti összesítés Kiadott számlák: kiadott számlák tételes utólagos ellenőrzése (jelszóval védett)
Gurmand.doc |