GOURMAND

ÉTTERMEK ÉS SZÁLLÁSHELYEK
ÜZEMELTETŐ ÉS ELSZÁMOLTATÓ SZÁMÍTÓGÉPES RENDSZERE

  • RENDEZVÉNYKÖNYV
  • RENDELÉS NYILVÁNTARTÁS / SZÁMLÁZÁS
  • AZONNALI SZÁMLÁZÁS
  • STAND ELSZÁMOLÁS
  • RECEPT TÁR / KALKULÁCIÓ
  • TÍPUSKIVETÉS
  • FORGALOM ELEMZÉS
  • SZÁMLA NYILVÁNTARTÁS

Rendszergazda:
Kipper György
Telefon:
62 423-000 Mobil: 30 978-6313
E-mail: kipper@autoinfo.hu

Programozó:
Krizsán István
Telefon:
62 471-271 Mobil: 20 9820688
E-mail: forstep@mail.elender.hu

ÉTTERMI RENDSZERPROGRAM
A STANDELSZÁMOLÁSTÓL A KOMPLEX ÜGYVITELI SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATIG

A vendéglátásban szerzett több évtizedes tapasztalatok és folyamatos rendszerfejlesztés eredménye a GOURMAND program, amely a vendéglátásban előforduló számítógépesíthető feladatok integrált rendszere.

A GOURMAND egyszerű, gyorsan kezelhető és néhány nap alatt betanítható. Hardver szempontból igénytelen, bármely PC alkalmas a program futtatására. A rendszer a rendelkezésre álló eszközökhöz optimalizálható és igény szerint folyamatosan bővíthető. Minimális kiépítéshez egy alapgép, egy monitor és egy nyomtató szükséges. Teljes kiépítettségben hálózatba kapcsolva, közös adatokat kezelve külön számítógépeken dolgozhatnak a felszolgálók, a szakácsok, irodai dolgozók.

A rendszer – amennyiben ezt az APEH-es pénztárgép lehetővé teszi – közvetlenül csatlakoztatható hozzá, egyébként a nyugtaadás az ÁFA kulcsonkénti részletezett bruttó összegek pénztárgépbe írásával oldható meg. Külön nyomtató csatlakoztatása esetén a program előírás szerinti ÁFA-s számla kitöltésére is alkalmas.

A GOURMAND nem csak az elszámoltatásra, a felvitt kalkuláció alapján a készletnyilvántartás valós idejű feldolgozására alkalmas, hanem leegyszerűsíti az adminisztratív feladatokat, a nyomtatók célszerű elhelyezésével csökkenti a felszolgálók által megtett kilométereket.

Modul rendszerű felépítése lehetővé teszi, hogy az üzlet profiljának ideálisan megfelelő kiépítettség kerüljön alkalmazásra (megvásárlásra).

 

AZ ÉTTERMI PROGRAM
MŰKÖDÉSE, FELÉPÍTÉSE

A rendszer működésének alapja a rendelések folyamatos, asztalonkénti nyilvántartása, ez alapján a számla kinyomtatása. A villámgyors kezelhetőséghez az adatbevitel többféle lehet, amiből tetszés szerint választható a legjobban kézreálló. A bevitt
( nyilvántartott ) adatok a következők:
  • BEMUTATKOZÁS Egyetlen billentyű lenyomásával az adatbázisban tárolt névsorból a felszolgáló, vagy fizető kiválasztja a saját nevét.
  • ASZTAL AZONOSÍTÓ Tetszés szerint lehet szám, vagy betű, tehát a bevált szokásoknak megfelelően lehet a rendeléseket azonosítóval ellátni.
  • ÁRUKIVÁLASZTÁS Az üzlet "árukínálata" az étlap és itallap szerkezetével megegyező felépítéssel kerül a számítógép adattárába. Ezzel a megoldással a bevitel könnyen áttekinthető, 2-3 billentyű lenyomásával lehet a rendelt tételeket kiválasztani. A képernyőn megjelenik az eladási ár és a rendelkezésre álló árukészlet is.
  • MENNYISÉG MEGADÁS A rendelt áru mennyiségének megadása a számbillentyűkről történhet. Az adatbevitel jelentősen gyorsítható a (+) és a (*) billentyűk használatával, ami az azonos asztalra, illetve azonos árucsoportra történő visszalépést jelenti egy rendelésen belül.
  • SZÁMLÁZÁS A kiválasztott fizetetlen asztalok tételeiről blokkszalagra egyszerűsített, A/4-es lapra, vagy számla leporellóra ÁFA-s számla nyomtatható. A bizonylatok tartalmilag megfelelnek az érvényben levő előírásoknak.
  • ZÁRÁS Az elszámolási időszak áru és pénzforgalmáról, készletadatairól, a rendelendő nyersanyagokról részletes lista készítése.
A készletek a kalkulációs menüpontban készített receptek alapján automatikusan kerülnek módosításra.
 
TÍPUSKIVETÉS
Az ala'carte forgalomtól eltérő kalkulációs metódus igényeire formálva, de közös raktár adatokon működik a típuskivetés program.
Lehetővé teszi az elő
írások szerinti nyersanyagértéken történő kalkulációt, az áthozat-átvitel automatikus görgetését. Az ala'carte kalkulációktól elkülönülő recepturán működik.

STANDELSZÁMOLÁS
Amennyiben olyan értékesítés is előfordul, ahol a rendelések folyamatos gépre vitele nem megoldható, az értékesítési hely forgalma a hagyományos standelszámolás módszerével vihető gépre.
Ebben az esetben az induló készletlistából k
iindulva az árubeérkezések és a maradvány értékek megadásával történik az elszámoltatás.

RENDEZVÉNY KÖNYV
Külön programmodul az asztalfoglalások és csoportos rendezvények nyilvántartása. Az előre felvett rendelési tételek a rendezvény napján csak aktivizálásra, esetleges pontosításra kerülnek.

FORGALOM ELEMZÉS
Szintén külön modul, amely táblázatos és grafikus elemzéseket készít adott elszámolási időszak forgalmáról. A tárolt zárások adatainak feldolgozásával előálló gyűjtött adatokból az áru illetve pénzforgalmat napi, heti, havi, vagy tetszés szerinti időszakra listázható. Sok érdekes elemzést tartalmaz.

SZÁMLA NYILVÁNTARTÁS
A tételes számlanyilvántartásból az árubeszerzések automatikusan kerülnek a raktárba.
A program funkciói több szinten egymásba ágyazott menürendszerben találhatók. A teljes áttekintés érdekében kérésre korlátozott ideig műkö DEMO VERZIÓT KÜLDÜNK!

AZ ÉTTERMI PROGRAM MENÜPONTJAI:

RENDELÉS: Az étel és italrendelések nyilvántartásba vétele, blokknyomtatás adott nyomtatókra
SZÁMLÁZÁS: számlák készítése,
Összesített készpénzes számla - egy rendelési hely (asztal) éttermi fogyasztásának árunként összevont készpénzes nyomtatása a rendelések alapján
Összevont készpénzes számla: több rendelési hely (asztal) éttermi fogyasztásának árunként összevont készpénzes nyomtatása a rendelések alapján helyenként összesítve, végösszesennel.
Tételes számla: egy rendelési hely (asztal) éttermi fogyasztásának rendelési tételenként részletezett készpénzes nyomtatása (megbontás esetén hasznos)
Kiszállítás:
a függőben lévő telefonos rendelések közül a kiszállítani kívánt rendelés kiválasztása és a kiszállító személyének megadása.
Hitelkártya: fogyasztási igazolás nyomtatása hitelkártyával történt vásárlás esetén
ÁFA-s számla készítése:
a kiválasztott vevőnek az APEH előírásai szerinti számla nyomtatása egyedi számozással üres lapra vagy előre számozott számla nyomtatványra. Beállítás szerint fogyasztási igazolást is nyomtat.
Hitel igazolás nyomtatása: fogyasztási igazolás nyomtatása számla kiál
lítása később történik az eltárolt adatok alapján.
Saját felhasználás könyvelése:
belső fogyasztás elszámolása és nyomtatása
Átsorolás számlatípusok között: tévesen kiszámlázott fogyasztás típusának megváltoztatása (kp.-hitel-saját)
Pénztárgép: pénztárgép üzemmód elindítása – minden bevitt tétel a fogyasztási igazoláson azonnal nyomtatásra kerül, a rendelések végén az összesen kiírásával az nyomtatás lezárásra kerül.
ÁRUBEÉRKEZÉS: raktári beérkezés könyvelése
Telefonos rendelés: telefonos rendelés beírása
Készétel lefőzése: megadott mennyiségű készétel elkészítésének megadása
Maradék könyvelése: a felhasználásra már nem ke
rülő megmarad készétel könyvelése
Átnevezés: már rögzített rendelések fogyasztási helyének átírása másik névre
Átadás/Átvétel: raktári tételek és készételek átadása másik értékesítési hely vagy étterem részére
ÉRTÉKESÍTÉSI HELY VÁLTÁSA: másik eladási helyre átváltás.
NAPI ZÁRÁS: adott értékesítési hely napi forgalmának összesítése, a forgalmi kimutatások és záró készletek nyomtatása a rendel
endő árukkal együtt, a napi forgalom törlése.
Számla nyomtatása: Fogyasztás igazolással elismert forgalomról ÁFA-s számla utólagos nyomtatása
Stand: Elkülönített árukészletek (standok) készletének és forgalmának könyvelése.
RENDEZVÉNYKÖNYV: Csoportos rendezvények, asz
talfoglalások rendeléseinek előzetes nyilvántartásba vétele.

Egyéb műveletek

A program működéséhez szükséges egyéb műveletek tárháza. Itt végezhető az adattárak karbantartása, készíthető el az egységben használatossal egyező felépítésű árlap, a célszerű csoportosítású nyersanyag raktár, valamint a naprakész adattári adatok alapján mindent kiszámoló kalkuláció.
Törzsadatok karbantartása: Eladási helyek, Dolgozók, Árlap, Raktár, Kalkuláció, Vev
őnyilvántartás, Pénztárgép kapcsolat
Listák készítése: Árlap, Leltár, Kalkuláció (részletes, összevont), Forgalom, Dolgozók, Árlap és Raktár menü
Technikai műveletek: Indexelés, Mentés, Visszatöltés, Beállítások, Jelszavak, Színek megadása
Elszámolás: nap közbeni dolgozónkénti összesítés
Kiadott számlák: kiadott számlák tételes utólagos ellen
őrzése (jelszóval védett)

REFERENCIÁK

·Fehértói Halászcsárda Szeged · Szeri Csárda Ópusztaszer · Roosevelt téri Halászcsárda Szeged · Kék Csillag Étterem Szeged · Zorba Étterem Szeged · Orchidea Étterem Balástya · Hóbiárt Bisztró Szeged, · Rózsa Sándor Csárda Zsombó · Szeged Étterem Szeged · Osztrák-Magyar Étterem Szeged...

 

 

 

Az ismertető World .doc formátumban letölthető:
Gurmand.doc