SZEGED 2000. június 10-11-12.

Halászlé bográcsban Birkapaprikás
Szegedi halászlé Roosevelt tér Birkapaprikás

FOTÓALBUM '99

Pünkösdölés története
Pünkösd ünnepe népünk tudata szerint igazában a tavasz teljesedése, ami húsvét után számított ötvenedik napra esik. Már vigíliája, vagyis pünkösd szombatja is félünnep. A múlt században ezen a napon még általános volt hajnalban, vagy pünkösd szombatján este a Tiszában való fürdés, hogy elkerülje a fürdõzõt minden betegség. A lányok is megfürödtek ilyenkor a Tiszában. Se menet, se jövet, se fürdés közben egy szót sem szóltak, abban a hiszemben, hogy így nem fog rajtuk semmiféle rontás, igézés. Fürdés után pedig a füzek lombjai alatt fésülködtek meg.
Régi szöregi hiedelem szerint pünkösd éjszakáján a boszorkányok karikában szoktak táncolni. Ez a karika a boszorkányok tánchelye. Itt még a fû sem zöldel ki, meg van égve. Aki belelép, gyógyíthatatlanul megbetegszik. A bûbájosok pünkösd hajnalán "harmatot húznak". Ez a boszorkányok vize. A kiszomboriak az ünnepen kenyeret szoktak elégetni. Hamuját a gabonaföldre szórták, hogy az aratás gazdag legyen. Pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek. Kislányok bíboros ünneplõ ruhákban, a királynő pedig csinos, fényös koronát is hordott. A csoportban is mindannyian szép rózsakoszorút hordtak a fejükön. Dicsértessék a Jézus Krisztus - köszöntéssel léptek be a házakhoz. Szabad-e pünkösdölni? S ha igent mondtunk, szép csöndes hangon énekeltek.
A Pünkösdölés hagyománya napjainkban már csak Tápén és elvétve a tanyákon él, de a század elején még Alsóvároson is ismerték. A pünkösdi táplálkozással kapcsolatos, hogy néhol már õsszel koszorúba font gesztenyét tesznek a verembe, hogy pünkösdkor a ház elött vagy az utcán fogyasszák el. A Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender.

 
A három napos "PÜNKÖSDI VIGADALOM" a népi hagyományokat mutatja be az érdeklõdõknek. A táj jellegzetes étel-nyersanyagaiból, a pünkösd étkezési szokásait felhasználva készülnek a Roosevelt téren felállított bográcsokban az ételek:
Bográcsos halászlé, Bográcsban sült hal,
Bográcsos birkapaprikás, Pünkösdi cseresznyés lepény...

A "PÜNKÖSDI VIGADALOM" MÛSORTERVE

Június 10. szombat:
08.00 Pünkösdölés: Ébresztő tárogató muzsikával, gyermek pünkösdi királyné lovas-kocsis városjárása, mondókákkal, versekkel, zenével.
10.30 A Roosevelt téren Dr. Bartha László polgármester ünnepélyes megnyitója.
12.00 Pünkösdölés: tárogató muzsikával gyermek pünkösdi királyné lovaskocsis városjárása, felvezetéssel, mondókákkal, versekkel, zenével.
13.30 Pünkösd hagyományai - Dr. Simoncsics János előadásában.
14.00 X-TREME Hip-Hop Dance School bemutatója.
15.00 Üllési Fonó néptánccsoport bemutatója.
16.00 Utcabál, tánczene 22 óráig ( Zsomboy's zenekar )

Június 11. vasárnap:
08.00 A szakácsok és a kézművesek berendezkedése és kipakolása.
10.00 Pünkösdölés: Ébresztő tárogató muzsikával, gyermek pünkösdi királyné lovas-kocsis városjárása, mondókákkal, versekkel, zenével.
10.30 Gyermekjátékok.
11.00 A Roosevelt téri Cigányzenekar játszik.
14.00 Tehetséges fiatalok bemutatkozása.
15.00 X-TREME Hip-Hop Dance School bemutatója.
16.00 Utcabál, tánczene 22 óráig. ( Seniorock zenekar ).

Június 12. hétfo:
08.00 A szakácsok és a kézművesek berendezkedése és kipakolása.
10.00 Pünkösdölés: Ébresztő tárogató muzsikával, gyermek pünkösdi királyné lovas-kocsis városjárása, mondókákkal, versekkel, zenével.
10.00 Gyermekjátékok.
11.00 A Roosevelt téri Cigányzenekar játszik.
14.00 Sándorfalvi Budai Sándor citerazenekar és a Szépasszonyok műsora
14.30 Pán Péter zenés gyermekműsor.
15.15 X-TREME Hip-Hop Dance School bemutatója.
16.00 Utcabál, tánczene 22 óráig. ( Menthol Man zenekar ).

A bográcsokban három napon keresztül folyamatosan készülnek az ételek.

ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA
6720 SZEGED Roosevelt tér 14. Tel: 62 424-111, Tel/Fax: 62 424-333
A MŰSOR ÉS KÉPEK : http://www.autoinfo.hu/ettermek/index.htmAUTOINFO HUNGARY
kipper@autoinfo.hu