NEMZETKÖZI TISZAI
HALFESZTIVÁL 2000

" A SZEGEDI HÍD ALATT..."

MEGHÍVÓ

Rendezők:

ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA

MATUR
CSONGRÁD MEGYEI SZERVEZETE

CSONGRÁD MEGYEI GASZTRONÓMIAI TÁRSASÁG,

DÉLMAGYARORSZÁG KFT.

A víziélet emberemlékezet óta jelentős mértékben járult hozzá a szegedi nép táplálkozási szokásainak kialakulásához. Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok lettek egymástól.
A szegedi hídfő környékén volt a halpiac, és e körül ütötték föl sátraikat a meleg ételt árusító asszonyok. A mai Roosevelt tér és a halételek hagyom
ányosan hozzá tartoznak Szeged város képéhez.

A Roosevelt téri Halászcsárda,
A Csongrád Megyei Gasztronómiai Társaság,
a MATUR Csongrád Megyei Szervezete
Délmagyarország Kft.
2000. szeptember 1 - 2 - 3 -án
( péntek, szombat, vasárnap ) rendezi meg a
NEMZETKÖZI, TISZAI HALFESZTIVÁLT

A folklór műsorokkal és kirakodó vásárral színesített három napos program a halfőzés mestereit és szakácsművészetüket mutatja be a vendégeknek. A résztvevőket első sorban a tájegységből várjuk, hogy hagyományos szegedi ízeket idézzen a rendezvény a látogatók számára. A színes, látványos rendezvénnyel öregbíteni szeretnénk a szegedi halászlé hírnevét, fel akarjuk hívni a figyelmet az ízletes szegedi konyha és a tiszai halászlé sajátos ízharmóniájára.

 

A FESZTIVÁL SZAKMAI PROGRAMJA

A Fesztivál ideális lehetőség, hogy a nevezők a nagyközönség előtt bemutathassák a szabad tűzön elkészített halspecialitásaikat.

Színhelye: Szeged, a Roosevelt téren a Halászcsárda előtt
Sajtó tájékoztató: 2000. augusztus 15. kedd 12:00
Jelentkezési határidő: 2000. augusztus 27-ig.
Levélcím: ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA
  6720 SZEGED, Roosevelt tér 12- 14.
Telefon: 36 (62) 424-111 Fax: 36 (62) 424-333
A fesztivál kezdete: 2000. 09. 01. 11:00 óra
Hivatalos megnyitó, halfőzők regisztrációja:
2000. 09
. 2. szombat 8:00-9:00 óra között
A fesztivál értékelése: érdemrendek, szponzori és különdíjak átadása:
várhatóan szombat 16 óra.

NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK

1. Kategória: HALÁSZLÉ
A fesztivál célja a szegedi pontyból készült halászlé hagyományainak öregbítése
, a tiszai halfőzés tudományának bemutatása.

2. Kategória: SZABADON VÁLASZTOTT HALÉTEL
Ebben a kategóriában nem csak pontyból készülhetnek halételek.
A rendezők itt biztosítanak lehetőséget a szakácsművészet különlegességeinek bemutatására.

A RENDEZVÉNY VÉDNÖKE:

Dr. Bartha László, Szeged város polgármestere


A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓI

AMSTEL SÖRGYÁR RT. MAGYARORSZÁG
CHIO MAGYARORSZÁG KFT.
COCA-COLA AMATIL RT.
CONTEX KFT.
CS. M. RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG

SCHÖLLER - BUDATEJ BT.
ELSŐ MAGYAR KENDE
RFONÓ
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KHT.
PAPRIKA RT. SZEGED
RÁDIÓ '88
SZEGED PLAZA

SZEGED M.J.V. ÖNKORMÁNYZATA
SZEGEDFISCH HUNGARY
SZERENCSEJÁTÉK RT.
TÖRLEY PEZSGŐGYÁR
VYLIAN RT.

MŰSORTERV

műsorvezető: Horváth András

A HALFŐZŐ ÉRDEMREND

A fesztivál rendezősége halfőző érdemrendet alapított. Az "ÖRÖKÖS HALFŐZŐ" cím elnyeréséhez hét alkalommal kell a fesztiválon halat sütni-főzni. A résztvevők évente csak eggyel magasabb cím viselését érdemelhetik ki a részvétellel.

Az érdemrend fokozatai és értékük:

1. VASBOGRÁCS 2 800 Ft
  Kivitel: Gravírozott réz plakett.
2. RÉZBOGRÁCS 4 200 Ft
  Kivitel: Gravírozott réz plakett.
3. BRONZBOGRÁCS 5 600 Ft
  Kivitel: Gravírozott réz plakett.
4. EZÜSTBOGRÁCS 11 200 Ft
  Kivitel: Réz plakett gravírozva,
a hal motívum ezüst berakással.


5. ARANYBOGRÁCS 16 800 Ft
  Kivitel: Réz plakett gra
vírozva, a bogrács motívum arany berakással.
6. GYÉMÁNTBOGRÁCS 28 000 Ft
  Kivitel: Réz plakett gravírozva, a halszem helyén gyémánt berakással.
7. ÖRÖKÖS HALFŐZŐ. 44 800 Ft
  Kivitel: Réz plakett gravírozva, ezüst hal, arany bogrács és gyémánt halszem b
erakással.

Az elért cím jogos viselését oklevél is igazolja.

Jelentkezés feltételei és a jelentkezési lap itt található

A FESZTIVÁL ÉRTÉKELÉSE

Az elkészült ételek a vendégek szavazatai alapján kerülnek értékelésre. Minden adag étel mellé a vendég egy kártyát kap, amelyen az elfogyasztott ételt gasztronómiai és egyéni szempontok alapján értékelheti. Az ételek a leadott kártyák pontszámainak összesítése alapján kerülnek rangsorolásra.
A szponzorok különdíjakat adnak át.

Az ételek értékelési szempontjai:

Színe, illata
– Fűszerezése
– Konzisztenciája
– Össz benyomás
– Adagolhatóság, szeletelés
– Korszerű nyersanyagok használata
– Esztétikai megjelenése
– Eredeti, ősi recept felhasználása
– Különleges technológia

Különdíjak ajánlott értékelése:

– Legcsinosabb halfőző
– Legidősebb halfőző
– Legfiatalabb halfőző
– Leggyorsabban elfogyasztott halétel
– Show, látványosság
– Halfőző ügyessége
– Eredet
i eszközök használata
– Hangzatos, találó ételnév
– Legszebb, legöregebb bogrács...

A FESZTIVÁL IDEJE ALATT

A ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA,
A FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA ÉS
AZ ÓPUSZTASZERI SZERI CSÁRDA

BOGRÁCSOS HALÁSZLEVET ÁRULNAK
ÉS BOGRÁCSBAN

"A SZEGEDI HÍD ALATT,
LÁNYOK SÜTIK A HALAT"
A VENDÉGEKNEK.