NEMZETKÖZI TISZAI
HALFESZTIVÁL 2000
" A SZEGEDI HÍD ALATT..."
MEGHÍVÓ
Rendezők:
ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA
MATUR
CSONGRÁD MEGYEI SZERVEZETE
CSONGRÁD MEGYEI GASZTRONÓMIAI TÁRSASÁG,
DÉLMAGYARORSZÁG KFT.
A víziélet emberemlékezet óta jelentős mértékben járult hozzá a szegedi nép táplálkozási szokásainak kialakulásához. Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok lettek egymástól.
A szegedi hídfő környékén volt a halpiac, és e körül ütötték föl sátraikat a meleg ételt árusító asszonyok. A mai Roosevelt tér és a halételek hagyom
A Roosevelt téri Halászcsárda,
A Csongrád Megyei Gasztronómiai Társaság,
a MATUR Csongrád Megyei Szervezete
Délmagyarország Kft.
2000. szeptember 1 - 2 - 3 -án
( péntek, szombat, vasárnap ) rendezi meg a
NEMZETKÖZI, TISZAI HALFESZTIVÁLT
A folklór műsorokkal és kirakodó vásárral színesített három napos program a halfőzés mestereit és szakácsművészetüket mutatja be a vendégeknek. A résztvevőket első sorban a tájegységből várjuk, hogy hagyományos szegedi ízeket idé
zzen a rendezvény a látogatók számára. A színes, látványos rendezvénnyel öregbíteni szeretnénk a szegedi halászlé hírnevét, fel akarjuk hívni a figyelmet az ízletes szegedi konyha és a tiszai halászlé sajátos ízharmóniájára.
A FESZTIVÁL SZAKMAI PROGRAMJA
A Fesztivál ideális lehetőség, hogy a nevezők a nagyközönség előtt bemutathassák a szabad tűzön elkészített halspecialitásaikat.
Színhelye: Szeged, a Roosevelt téren a Halászcsárda előtt
Sajtó tájékoztató: 2000. augusztus 15. kedd 12:00
Jelentkezési határidő: 2000. augusztus 27-ig.
Levélcím: ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA
6720 SZEGED, Roosevelt tér 12- 14.
Telefon: 36 (62) 424-111 Fax: 36 (62) 424-333
A fesztivál kezdete: 2000. 09. 01. 11:00 óra
Hivatalos megnyitó, halfőzők regisztrációja:
2000. 09
NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK
1. Kategória: HALÁSZLÉ
A fesztivál célja a szegedi pontyból készült halászlé hagyományainak öregbítése
2. Kategória: SZABADON VÁLASZTOTT HALÉTEL
A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓI
AMSTEL SÖRGYÁR RT. MAGYARORSZÁG |
SCHÖLLER - BUDATEJ BT. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KHT. PAPRIKA RT. SZEGED RÁDIÓ '88 SZEGED PLAZA |
SZEGED M.J.V. ÖNKORMÁNYZATA |
A fesztivál rendezősége halfőző érdemrendet alapított. Az "ÖRÖKÖS HALFŐZŐ" cím elnyeréséhez hét alkalommal kell a fesztiválon halat sütni-főzni. A résztvevők évente csak eggyel magasabb cím viselését érdemelhetik ki a részvétellel
.Az érdemrend fokozatai és értékük:
1. VASBOGRÁCS 2 800 Ft |
|
5. ARANYBOGRÁCS 16 800 Ft 6. GYÉMÁNTBOGRÁCS 28 000 Ft Kivitel: Réz plakett gravírozva, a halszem helyén gyémánt berakással. 7. ÖRÖKÖS HALFŐZŐ. 44 800 Ft Kivitel: Réz plakett gravírozva, ezüst hal, arany bogrács és gyémánt halszem berakással. |
Az elért cím jogos viselését oklevél is igazolja.
A FESZTIVÁL ÉRTÉKELÉSE
Az elkészült ételek a vendégek szavazatai alapján kerülnek értékelésre. Minden adag étel mellé a vendég egy kártyát kap, amelyen az elfogyasztott ételt gasztronómiai és egyéni szempontok alapján értékelheti. Az ételek a leadott kártyák pontszámainak összesítése alapján kerülnek rangsorolásra.
A szponzorok különdíjakat adnak át.
Az ételek értékelési szempontjai: – Színe, illata |
Különdíjak ajánlott értékelése: – Legcsinosabb halfőző – Hangzatos, találó ételnév – Legszebb, legöregebb bogrács... |
A FESZTIVÁL IDEJE ALATT
A ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA,
A FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA ÉS
AZ ÓPUSZTASZERI SZERI CSÁRDA
BOGRÁCSOS HALÁSZLEVET ÁRULNAK
ÉS BOGRÁCSBAN
"A SZEGEDI HÍD ALATT,
LÁNYOK SÜTIK A HALAT"
A VENDÉGEKNEK.