Boszorkányszigeti batyus halászlé
Roosevelt téri halászcsárda specialitása - Kóstolja meg az eredetit!
(10 adag)


Hozzávalók: (halászlé)
Ponty (csontos)2,00 kg
Harcsa (csontos)2,00 kg
0,05 kg
Vöröshagyma0,80 kg
Paprika0,08 kg
Paradicsom1 db
Zöldpaprika (csípõs)2 db

A lé készítése:
A pontyot és a harcsát kifilézzük ( kicsontozzuk) és a halcsontot az apróra vágott hagymával, paradicsommal, paprikával, sóval, kevés õrölt paprikával kb. 3l vízben felrakjuk fõni. Az alaplevet, kb. másfél óráig fõzzük. A vegyes halfiléket 4-5 dkg-os nagykockákra vágjuk, sóval, fehérborssal, kevés vegetával, törtpaprikával fûszerezzük és a befõzésig hûtõben tároljuk.
Az elkészült alaplevet alaposan átpaszírozzuk (turmixoljuk) és visszarakjuk a tûzhelyre. A bõ forrásban lévõ halászlébe rakjuk a fûszerezett haldarabokat és a boszorkányszigeti batyukat. Meghintjük jóféle szegedi paprikával és kb. 10-15 percig fõzzük; ha szükséges utánaízesítünk. Tálaláskor elõmelegített levesestálba –esetleg tálaló bográcsba– rakjuk, óvatosan, hogy ne törjük össze.


Hozzávalók: (batyu)
Liszt0,30 kg
Tojás4 db
0,05 kg
Bors0,05 kg
Vöröshagymafél fej
Vaj0,05 kg
Halbelsõség0,30 kg

A batyu készítése: ( 10 adag)
A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, rárakjuk a borsószem nagyságúra darabolt halbelsõséget és sóval ízesítve, fehérborssal fûszerezve, kevés lisztel meghintve, kevés halalaplével felengedve töltelék sûrûségûre forraljuk. Kissé hülni hagyjuk, majd egy egész tojással elkeverjük.
A lisztbõl, tojásból készítünk egy gyúrt leveles tésztát, majd 5-6 cm-es kockára szabjuk. A tésztakockák közepére rakunk egy-egy evõkanálnyi tölteléket, a négy sarkát felhúzva evõvilla segítségével a tésztaszéleket összenyomjuk, batyu formát alakítunk ki.

AUTOINFO HUNGARY
kipper@autoinfo.hu