Hajózási ismeretek vitorlás vizsgakérdések

Kérdés A válasz B válasz C válasz Kép (Opcionális) Helyes válasz
Milyen előkészületeket kell tenni, kikötés előtt? Kihelyezni az ütköző ballonokat, előkészíteni a kikötő köteleket. Értesíteni a vízirendészetet az érkezésünkről. A kikötő kötélre kötélvég nyolcast kell kötni.
Kihelyezni az ütköző ballonokat, előkészíteni a kikötő köteleket.
Miben segít a hajócsavar forgásirányának ismerete? Segít a manőverezésben. Segít az előzésben. Segíti a nagy sebességű kanyarodást.
Segít a manőverezésben.
Miben segít a hajócsavar forgásirányának ismerete? Segíti az iránytartást. Segít az előzésben. Segíti a nagy sebességű kanyarodást.
Segíti az iránytartást.
Hogyan közelíti meg kikötéskor a mólót erős, a part irányából fújó szélben? Közel merőlegesen. 5 - 10 fokos szögben. Csúszóra dobott horgonnyal.
Közel merőlegesen.
Általában melyik kötél megkötésével kell kezdeni a kikötést? Az orrkötéllel. A farkötéllel. Mindegy
Az orrkötéllel.
Milyen haladási sebesség mellett a leghatásosabb az orrsugárkormány? Csak kis, a kikötői manőverezéseknél használt sebességeknél. A hajó teljes sebességtartományában. Csak nagy sebességeknél.
Csak kis, a kikötői manőverezéseknél használt sebességeknél.
Kikötőben ledobott horgonyunkról a többi hajóvezető honnan szerez tudomást? A horgonyra kötött bójáról. Nem kell tudniuk a ledobott horgonyról, mert nem zavarja a kikötőben közlekedőket. Tilos bóját kötni a horgonyra, érkező, vagy induló hajót szóban kell figyelmeztetni a horgonyra, vagy a kikötőmestert kell tájékoztatni róla.
A horgonyra kötött bójáról.
Hogyan dönti el, hogy a kikötő használatához kellő vízmélység van-e? Az üzemeltető szóbeli, neten/kikötői szabályzatban közzétett tájékoztatása alapján. A kikötőkben olyan vízmélységet szoktak - ha kell kotrással - fenntartani, ami mellett a behajózás akadálytalan a kedvtelési kishajók számára. Kétség esetén csáklyával ellenőrzöm a kikötő szája előtt a vízmélységet, és ha a merülésnél kevesebb mint egy méterrel több, akkor nem kísérlem meg a behajózást.
Az üzemeltető szóbeli, neten/kikötői szabályzatban közzétett tájékoztatása alapján.
Idegen kikötőben veszteglés esetén a kikötő üzemeltetője visszatarthatja/elkérheti a hajólevelet? A hajólevelet elkérheti, és díjfizetésig visszatarthatja. A hajólevelet elkérheti, de nem tarthatja vissza. A hajólevelet csak megnézheti, de nem tarthatja vissza.
A hajólevelet elkérheti, és díjfizetésig visszatarthatja.
Szabad-e vitorlás kishajóval, vitorlával a kikötőből ki- és beállni? Igen, ha a kikötői szabályzat lehetővé teszi. Nem, erre csak a vízirendészet adhat engedélyt. Nem.
Igen, ha a kikötői szabályzat lehetővé teszi.
Általában melyik kikötő kötél elengedésével kell kezdeni az elindulás manővert? A farkötél Az orr kötél Mindegy
A farkötél
Hátramenetben manőverezve, jobbra kitérített kormány mellett, merre fordul a hajó orra? Balra. Jobbra.
Balra.
Lehet vitorlás kishajóval csak vitorlával hátramenetben haladni? Igen. Nem.
Igen.
Milyen relatív szélirány esetén lehet vitorlával hátramenetben haladni? Negyed, vagy annál élesebb szélben. Félszélben. Háromnegyed, vagy annál bővebb szélben.
Negyed, vagy annál élesebb szélben.
A hajó negyedszélben szélbe futtatva megáll. Melyik oldalra kell a grószt kitéríteni akkor, ha hosszabban kívánunk hátramenetben haladni? Luv. Lee. Mindegy.
Luv.
Ha egy tárgy tulajdonsága, hogy felúszó, az a gyakorlatban mit jelent? Azt, hogy úszik a vízen, és ha elmerül is a felszínre emelkedik. Azt, hogy lebeg a vízben, és ha lejjebb nyomják, akkor ott marad. Azt, hogy úszik a vízen, de ha lenyomják, akkor már folyamatosan süllyed.
Azt, hogy úszik a vízen, és ha elmerül is a felszínre emelkedik.
A kishajókon általánosan használt perlon kötelek felúszóak? Igen. Nem.
Igen.
Minek alapján van előírva egy kedvtelési célú kishajó kötelező felszerelése? A hajó hosszának alapján. A hajó utas befogadó képességének alapján. A hajó típusa alapján (motoros, vagy vitorlás kishajó).
A hajó hosszának alapján.
A kishajókon használt szintetikus kötelek a laza, belógó állapotból hirtelen nagy terhelésű rántásra…….. könnyen elpattanhatnak. megfeszülnek, megkeményednek. "egyes elemi szálaik megszakadhatnak, a kötél "" kiszőrösödik""."
könnyen elpattanhatnak.
Mit neveznek hajóútnak? A víziútnak a nagyhajók közlekedésére kijelölt és kitűzött, ennek hiányában a nagyhajók által az adott vízállásnál rendszeresen használt része, továbbá a veszteglőhely vízterülete, valamint a kikötőhöz tartozó vízterület. A víziút azon része, amely legalább 150 méter szélességgel és 3 méter mélységgel rendelkezik. A víziút azon része, amely minimum 2,5 méter vízmélységgel és 88 méter szélességgel rendelkezik.
A víziútnak a nagyhajók közlekedésére kijelölt és kitűzött, ennek hiányában a nagyhajók által az adott vízállásnál rendszeresen használt része, továbbá a veszteglőhely vízterülete, valamint a kikötőhöz tartozó vízterület.
Beépített motorral rendelkező hajón mit lehet tenni, ha valami a hajócsavarra tekeredve fékezi azt? A motor leállítása és áramtalanítása után kikötő öbölben, vagy tavon a vízbe merülve megkísérelhető a hajócsavar kiszabadítása. Csak a hajó kiemelésével oldható meg a probléma. Csak búvár szakember, vagy kiemelés után hozzáértő szerelő végezheti el a hajócsavar kiszabadítását.
A motor leállítása és áramtalanítása után kikötő öbölben, vagy tavon a vízbe merülve megkísérelhető a hajócsavar kiszabadítása.
Ha a hajtómű hirtelen leáll, a motor azonnal újra indítható, de az irányváltót előre, vagy hátra menetbe kapcsolva újra lefullad, milyen hibára következtet? A hajócsavar forgását akadályozza valami, vagy a hajtási láncban keletkezett meghibásodás. Elfogyott az üzemanyag Zárlatos lett a gyújtótrafó.
A hajócsavar forgását akadályozza valami, vagy a hajtási láncban keletkezett meghibásodás.
"A jogszabály szerint mi számít ""korlátozott látási viszony""-nak?" 1000 m-nél kisebb látótávolság. Sűrű köd, félhomály, vagy olyan éjszaka, amikor újhold van, vagy felhők takarják a holdat. Amikor a látás korlátozott a rossz idő miatt (éjszaka, köd, pára, sűrű zápor).
1000 m-nél kisebb látótávolság.
Hogyan változik a szélnyomás értéke a szél sebességével? Négyzetesen Lineárisan A szélnyomás 4 BF szélerősségig lineárisan, felette progresszíven növekszik.
Négyzetesen
A vitorlás hajó haladási iránya menetben mindig megegyezik a hossztengely orrirányba való meghosszabbításával? Nem. Igen.
Nem.
A viharos erejű szél hogyan befolyásolja a tőkesúlyos hajók műveletképességét? Az erős hullámzás, erős dőlés és a nagy szélnyomás miatt a műveletképesség korlátozott. A műveletképesség nem változik, a hajóval minden manőver ugyanúgy végrehajtható, mint mérsékelt szélben. A műveletképesség csak azoknál a hajóknál nem csökken le, amelyeknek a hossza kisebb, mint két hullámhegy közötti távolság.
Az erős hullámzás, erős dőlés és a nagy szélnyomás miatt a műveletképesség korlátozott.
Miért kell kiemelni a kompozit műgyanta testű hajót a vízből télen? Mert a jégnyomás összeroppanthatja a hajótestet. Mert a hajó anyaga különösen érzékeny a hideg időjárásra. Mert kötelező, és minden kikötői rend megköveteli.
Mert a jégnyomás összeroppanthatja a hajótestet.
Mit lehet tenni, ha egy kikötő öbölben jégpáncél van kialakulóban és hajó maradt a vízben? Rendszeresen törni a jeget, hogy egybefüggő jégpáncél ne alakulhasson ki, így csökken a jégnyomás a kikötőben. Fűteni kell a hajóban, hogy ne alakulhasson ki a masszív jégpáncél. Nem kell tenni semmit, minden hajó típus ellenáll a jégnyomásnak.
Rendszeresen törni a jeget, hogy egybefüggő jégpáncél ne alakulhasson ki, így csökken a jégnyomás a kikötőben.
Mi a sója? Hajók vízre rakására, kiemelésére szolgáló ferde rámpa. Kifújt szélben napsütésben vitorlázás. A kikötői emelődaru.
Hajók vízre rakására, kiemelésére szolgáló ferde rámpa.
Hogyan és mire használható a lékponyva? Kötelekkel a hajó alá húzható és rögzíthető, a léket elfedve megakadályozza a vízbetörést. A hajótest belsejében a lékre ragasztva, vagy ellensúlyokkal leszorítva megakadályozza a vízbetörést Kötelek segítségével a fedélzetre kifeszíthető, feltűnő színeivel jelzi a többi hajónak, hogy havariát szenvedtünk.
Kötelekkel a hajó alá húzható és rögzíthető, a léket elfedve megakadályozza a vízbetörést.
Ha kishajót továbbít mellévett alakzatban, romlik e a hajójának manőverező képessége? Igen, romlik. Nem befolyásolja a hajó manőverező képességét. Ha mindkét oldalon mellévett alakzatban továbbít hajót, akkor nem változik a manőverező képessége.
Igen, romlik.
Kishajót továbbít mellévett alakzatban, hogyan változik meg a hajójának manőverező képessége? A továbbított hajó felé elhúz. A továbbított hajóval ellentétes oldalra elhúz. Nem befolyásolja a hajó manőverezhetőségét.
A továbbított hajó felé elhúz.
Hová kell rögzíteni a vontató kötelet a vontatott vitorlás hajón? Az árboc tövéhez. Az első bakhoz. Az orron található korláthoz.
Az árboc tövéhez.
Mit kell tenni svertes vitorlások vontatásakor? Fel kell húzni a svertet. A svertet le kell engedni. A svertnek közép állásba kell lenni.
Fel kell húzni a svertet.
Svertes kishajónkat kisgéphajó vontatja. Mi a teendőnk? Vontatókötelet az árbochoz gyorsan oldhatóan rögzíteni, orrvereten átfűzni, svertet felhúzni, kormányt középállásban rögzíteni. Vontatókötelet az orrverethez rögzíteni, svertet félig felhúzni, úgy kormányozni, hogy a vontató sodrába ne kerüljünk be. Vontatókötelet az árbochoz gyorsan oldhatóan rögzíteni, a svertet teljesen leengedni, a kormányt felhúzni.
Vontatókötelet az árbochoz gyorsan oldhatóan rögzíteni, orrvereten átfűzni, svertet felhúzni, kormányt középállásban rögzíteni.
Célszerű e horgonyt dobni köves, sziklás mederfenéken? Nem, mert a horgony beakadhat úgy, hogy nem lehet felszedni. Igen, mert a köves aljzatban jobban tart a horgony. Igen a köves aljzat az ideális horgonyzáshoz.
Nem, mert a horgony beakadhat úgy, hogy nem lehet felszedni.
Célszerű ismerni a mederjellemzőket horgonyzáskor? Igen, mert a mederjellemzők nagyban befolyásolják a horgonyzást. Nem, mert a mederjellemzők nem befolyásolják a horgonyzást. Csak hosszú időre lehorgonyzáshoz szükséges a mederjellemzők ismerete.
Igen, mert a mederjellemzők nagyban befolyásolják a horgonyzást.
Hogyan viselkedik a hajótest jobb forgású hajócsavarral hátramenetbe kapcsolva? A hajó fara bal oldalra kitér A hajó fara jobb oldalra kitér A hajó orra bal oldalra kitér
A hajó fara bal oldalra kitér
Jobbforgású hajócsavarral szerelt vitorlás fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden előremenetben? Jobbra. Balra. Semerre.
Jobbra.
Jobbforgású hajócsavarral szerelt vitorlás fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden hátramenetben? Balra. Jobbra. Semerre.
Balra.
Balforgású hajócsavarral szerelt vitorlás fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden előremenetben? Balra. Jobbra. Semerre.
Balra.
Balforgású hajócsavarral szerelt vitorlás fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden hátramenetben? Jobbra. Balra. Semerre.
Jobbra.
Vízhez képest álló hajó kitérített kormánylapátján ébred-e kormányerő? Nem. Igen.
Nem.
Mikor kell a hajó vezetőjének a hajón tartózkodnia? Mindaddig, amíg a hajó menetben van. Mindaddig, amíg vezet és amíg veszély esetén az utolsó utas is elhagyta a hajót. Mindaddig, amíg a hajó vízen van.
Mindaddig, amíg a hajó menetben van.
Meddig terjed a hajóvezető mentési kötelezettsége más hajók/emberek felé? Kötelező menteni az életveszélybe került embereket, de csak a saját és a hajó biztonságával összeegyeztethető mértékben. Az életveszélyben lévő embereket a saját és a hajót fenyegető veszély mérlegelése nélkül meg kell kísérelni menteni. Ha emberélet nincs veszélyben, akkor nincs mentési kötelezettségünk.
Kötelező menteni az életveszélybe került embereket, de csak a saját és a hajó biztonságával összeegyeztethető mértékben.
Ha a kikötő bejáratában süllyed el hajónk, akkor a sétahajókat üzemeltető cégeket a sétajáratok elsüllyedt hajónk miatti kimaradásából keletkezett károkért ... felelősséggel tartozunk. nem tartozunk felelősséggel. felelősséggel tartozunk, de csak olyan mértékben, amennyire a tevékenységünk közrejátszott az elsüllyedésben.
felelősséggel tartozunk.
Ki felelős az utasok testi épségéért? A hajóvezető, de csak addig a mértékig, amennyire betartják az e körben adott utasításait. Minden esetben a hajóvezető a felelős. Ha a hajóvezető az út elején elmondja a hajón való viselkedés szabályait, és mindenkinek kiosztja a mentőmellényeket, akkor a továbbiakban nem tehető felelőssé az utasokat esetlegesen érő balesetek miatt.
A hajóvezető, de csak addig a mértékig, amennyire betartják az e körben adott utasításait.
Végre kell e hajtani a hajó vezetőjének utasításait, ha Ön csak utas? Igen, ha azt a hajózás biztonsága vagy a hajó rendjének fenntartása érdekében adta. Igen, minden esetben. Igen, de csak vízből mentés és havaria esetén.
Igen, ha azt a hajózás biztonsága vagy a hajó rendjének fenntartása érdekében adta.
Miért fontos egy kisgéphajó vízkiszorításának ismerete? Mert a hajó kiemeléséhez, illetve szállításához elengedhetetlen információ. Mert az adott víziúton való közlekedéshez a vízállás és a vízkiszorítás ismerete elengedhetetlen. Mert a hajó menetben való viselkedése nagyban függ a vízkiszorítástól.
Mert a hajó kiemeléséhez, illetve szállításához elengedhetetlen információ.
Található e egy kishajó hajólevelében információ a befogadóképességről? Igen. Nem.
Igen.
A hajólevélben található megengedett befogadó képesség szám, tartalmazza-e a hajó vezetőjét? Igen, ez a szám az össz befogadó képesség. Nem, mert a minimális személyzet száma és a befogadó képesség összege adja az össz befogadó képességet. Nem, mert a befogadó képesség és a minimális személyzet száma, valamint a hajó vezetője adja az össz befogadó képességet.
Igen, ez a szám az össz befogadó képesség.
Melyik állítás igaz? A hajó üzemképességét a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, melyben feltünteti a lejárat dátumát is. A svertes kishajóknak nincsen hajólevelük, az üzemképességet a tőkesúlyos hajóknál a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, melyben feltünteti a lejárat dátumát is. A vitorlás kishajók és vitorlás csónakok üzemképességét a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, a lejárat dátumának feltüntetése mellett.
A hajó üzemképességét a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, melyben feltünteti a lejárat dátumát is.
Kell-e felelősség biztosítást kötni a kedvtelési célú kishajókra? Nem. Igen. Csak tőkesúlyos hajókra.
Nem.
Mit jelent a hajó úszóképessége? A hajótest által kiszorított víz súlya megegyezik a hajó súlyával és a hajó nem merül el teljesen a vízben. A hajó önerőből képes haladni a vízen. A hajó teljes terheléssel sem merül annyira, hogy a mederfeneket érintse.
A hajótest által kiszorított víz súlya megegyezik a hajó súlyával és a hajó nem merül el teljesen a vízben.
Mi az úszóképesség fogalma? A testre ható felhajtó erő kiegyenlíti a súlyerőt és a test nem merül teljes egészében a folyadékba. Az úszóképesség az úszni tudásról a hajó vezetőjének adott írásos igazolás. A testre ható felhajtó erő nem egyenlíti ki a súlyerőt és a test teljes egészében a folyadékba merül.
A testre ható felhajtó erő kiegyenlíti a súlyerőt és a test nem merül teljes egészében a folyadékba.
Úszóképes-e az a test, amelyre ugyanakkora felhajtó erő hat mint súlyerő? Igen, ha a test nem merül teljes egészében a vízbe. Nem, ez esetben elsüllyed a test. Igen, az úszóképességhez csak ennek a kritériumnak kell megfelelni.
Igen, ha a test nem merül teljes egészében a vízbe.
Mi a légszekrény? Kishajókban, csónakokban kialakított vízmentes rekesz az úszóképesség biztosítására borulás vízbetörés esetére. A hajózásban az üres nem használt szekrényeknek a neve, az újonnan beszállók pakolhatják bele a személyes dolgaikat. Egy szekrény méretű kollektív mentőeszköz, az oldalán kapaszkodó zsinórokkal.
Kishajókban, csónakokban kialakított vízmentes rekesz az úszóképesség biztosítására borulás vízbetörés esetére.
Minek nevezzük a hajó azon tulajdonságát, hogy a billentő nyomatéknak ellenáll? Stabilitás Úszóképesség Hullámellenállás
Stabilitás
Melyik a stabilitás hajózásban használt meghatározása? A hajó azon tulajdonsága, hogy a billentő nyomatéknak ellenáll. A hajó által kiszorított víz súlya megegyezik a hajó súlyával. A hajó hullámzó vízen is megfelelő iránytartó képessége.
A hajó azon tulajdonsága, hogy a billentő nyomatéknak ellenáll.
Hajók esetében melyik tengelyre vonatkoztatjuk a stabilitás fogalmát? Hossztengely Keresztirányú tengely Függőleges tengely
Hossztengely
Minek nevezzük a hajó nyugalmi és megbillent helyzetének megfelelő felhajtó erők hatásvonalainak metszéspontját? Metacentrum. Vízkiszorítás tömegközéppont. Felhajtóerő támadáspont.
Metacentrum.
Igaz-e hogy főként a tőkesúly nélküli hajókra jellemző az alakstabilitás? Igaz. Hamis.
Igaz.
Igaz-e hogy főként a tőkesúlyos hajók jellemzője az alakstabilitás? Hamis. Igaz.
Hamis.
Tőkesúlyos hajóknál hogyan biztosítjuk a hajó stabilitását? A hajó súlypontjának alacsonyabbra helyezésével. A hajó súlypontjának magasabbra helyezésével. A hajótest oldal irányú ellaposításával.
A hajó súlypontjának alacsonyabbra helyezésével.
Mi biztosítja alakstabil hajóknál a kellő stabilitást? A hajótest keresztmetszeti kialakítása biztosítja megdőlés esetén a visszabillentő nyomatékot. A hajó súlypontjának magasabbra helyezése. Nagy tömegű tőkesúly alkalmazása.
A hajótest keresztmetszeti kialakítása biztosítja megdőlés esetén a visszabillentő nyomatékot.
Mi a dőlés? A hajó kereszt irányú kilengését hívjuk így. A hajó hossz irányú kilengését hívjuk így. A hajó bármely irányú kilengését hívjuk így.
A hajó kereszt irányú kilengését hívjuk így.
Mi a metacentrum? A nyugalmi és a megdőlt helyzetben ható felhajtóerő hatásvonalainak metszéspontja. A hajó tömegközéppontja. A hajó mértani középpontja.
A nyugalmi és a megdőlt helyzetben ható felhajtóerő hatásvonalainak metszéspontja.
Mi jellemző a stabil úszáshelyzetre? A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van. A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.
A metacentrum a rendszersúlypont felett van.
Mi jellemző a labilis úszáshelyzetre? A metacentrum a rendszersúlypont alatt van. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.
A metacentrum a rendszersúlypont alatt van.
Mi jellemző a semleges úszáshelyzetre? A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van.
A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.
Mi jellemző a közömbös úszáshelyzetre? A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van.
A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.
Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Stabil Közömbös Labilis Stabil
Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Közömbös Stabil Labilis Közömbös
Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Labilis Közömbös Stabil Labilis
A(z) ........................ működéséhez a kormánylapátot áramló közegbe kell helyezni. passzív kormány aktív kormány orrsugár kormány
passzív kormány
Mitől függ a kormányerő mértéke passzív kormány használatakor? A kormánylapát kitérítési szögétől, a kormánylapát méreteitől és az áramló közegnek a kormánylapáthoz viszonyított sebességétől. A hajó alatti vízmélységtől, a kormány kiegyensúlyozottságától, a hajó parthoz képesti sebességétől. A kormánylapát kitérítési sebességétől, a hajó merülésétől, a kormánylapát kiegyensúlyozottságától.
A kormánylapát kitérítési szögétől, a kormánylapát méreteitől és az áramló közegnek a kormánylapáthoz viszonyított sebességétől.
Mi az aktív kormány? Kormányerő a tolóerő irányának változtatásával keletkezik. Kormányerő a kormánylapát kitérítésével keletkezik. Az aktív kormányt folyamatosan (aktívan) fogni, illetve mozgatni kell.
Kormányerő a tolóerő irányának változtatásával keletkezik.
Mi a passzív kormány? Kormányerő a kormánylapát kitérítésével keletkezik. Kormányerő a tolóerő irányának változtatásával keletkezik. A kormányzást nem magunk végezzük, hanem egy kijelölt személy.
Kormányerő a kormánylapát kitérítésével keletkezik.
Általánosan milyen rendszerű kormányzást alkalmaznak vitorlás hajókon? Passzív kormány. Aktív kormány.
Passzív kormány.
Alábbiak közül melyek a fának, mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Kis fajsúly, jó hang és hőszigetelés, zsugorodik, megdagad a pára hatására. Kis fajsúly, galvanikus korrózióra hajlamos, nehezen megmunkálható. Jól ragasztható, felületi kezelést nem igényel, nagy a fajsúlya.
Kis fajsúly, jó hang és hőszigetelés, zsugorodik, megdagad a pára hatására.
Alábbiak közül melyek az alumíniumnak, mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Költséges alapanyag, könnyű szerkezeti súly, galvanikus korrózióra hajlamos. Viszonylag nagy fajsúly, nem hegeszthető, jó hangszigetelő. Korrózió ellen felületkezeléssel védeni kell, pára hatására dagad, zsugorodik, kis fajsúlyú.
Költséges alapanyag, könnyű szerkezeti súly, galvanikus korrózióra hajlamos.
Alábbiak közül melyek az acélnak, mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Korróziógátlást igényel, rendkívül szilárd, nagy méretű hajók építésére alkalmas. Nem korrodál, alacsony kopásállóságú, nagy a fajsúlya. Könnyű, rugalmas, jól alakítható, jó hő- és hangszigetelő.
Korróziógátlást igényel, rendkívül szilárd, nagy méretű hajók építésére alkalmas.
A felületkezeletlen alumíniumból készült hajótest ... csak a galvanikus korrózióra hajlamos. egyáltalán nem korrodálódik. csak tengervízben korrodálódik.
csak a galvanikus korrózióra hajlamos.
Az alábbiak közül melyek lehetnek a hajók merevítő vázszerkezetének elemei? Bordák, hossz bordák, gerinc Gerinc, medersor, oldalpalánkozás Bordázat, fartükör, orrtőke, fedélzeti palánkozás
Bordák, hossz bordák, gerinc
Mit jellemezhetnek az alábbi kifejezések: karvell, klinker, diagonál? A hajótest oldalpalánkozásának módját. Az orrtőke és fartőke bekötési módjait. A hajó belső merevítő bordázatának rendszerét.
A hajótest oldalpalánkozásának módját.
Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Karvell Klinker Diagonál Karvell
Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Klinker Karvell Diagonál Klinker
Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Diagonál Klinker Karvell Diagonál
A katamarán, trimarán kifejezések mit jelölnek? Egyes hajótípusok kettő illetve három testű kialakítását. A legénység kötelező létszámát jelölik. A kormányzásnál használt kormánylapátok számát jelölik ezek a kifejezések.
Egyes hajótípusok kettő illetve három testű kialakítását.
Mi a kokpit? A hajó fedélzetébe süllyesztett munkatér. A hajótest és a fedélzet által közrefogott zárt tér, amely mérete szerint dolgok tárolására, vagy akár alvásra is használható. A hajó fedélzetéről nyíló tároló rekesz.
A hajó fedélzetébe süllyesztett munkatér.
Milyen célra szolgál a bimini. A kajüt lejáratot és a kokpitot védi az esőtől, naptól. Gyenge szélben lehetővé teszi a gyors irányváltást. Erős szélben a vitorlafelületet csökkenti.
A kajüt lejáratot és a kokpitot védi az esőtől, naptól.
Mit nevezünk deck-nek? A fedélzetet. A munkateret. A lakóteret.
A fedélzetet.
Mit nevezünk kokpit-nak? A munkateret. A lakóteret. A fedélzetet.
A munkateret.
Mit nevezünk kajüt-nek? A lakóteret. A fedélzetet. A munkateret.
A lakóteret.
Hogyan nevezhetjük a hajó fedélzetét más szóval? Deck. Kajüt. Kokpit.
Deck.
Hogy hívjuk a hajó munkaterét? Kokpit. Deck. Kajüt.
Kokpit.
Hogy hívjuk a hajó lakóterét? Kajüt. Kokpit. Deck.
Kajüt.
Mit nevezünk denevérnek? A grósz felület növelésére szolgáló latnival merevített részét. A orrkilépőt. A nagyvitorla reffsorát.
A grósz felület növelésére szolgáló latnival merevített részét.
Mi a fux? A hajóorrban lévő kabin. A hajó farában lévő kabin. A hajó közepében kialakított társalgó.
A hajóorrban lévő kabin.
Mi a trepni? Padlódeszka. Fedélzeti ablak. Árboctalp veret.
Padlódeszka.
Igaz e, hogy a hagyományos hajóépítésnél először a merevítő vázszerkezet kerül kialakításra, majd a külhéj csak ez után épül rá erre? Igaz. Hamis.
Igaz.
Igaz e, hogy a hagyományos hajóépítésnél először a külhéj készül el, majd ezután következik ennek a merevítése bordák segítségével? Hamis. Igaz.
Hamis.
Mit nevezünk kompozit alapanyagnak? Több fajta eltérő jellegű anyag együttes alkalmazása azok hasznos tulajdonságainak ötvözése érdekében. A teljesen vízzáró és UV sugárzás álló anyagokat nevezzük kompozitoknak. A több fajta fém alapanyag hegesztett szerkezetét nevezzük kompozitnak.
Több fajta eltérő jellegű anyag együttes alkalmazása azok hasznos tulajdonságainak ötvözése érdekében.
Mi a szerepe a műgyanta-kompozit alapanyag alkalmazásakor az üvegszál, szénszál vagy egyéb szálanyagok alkalmazásának? Ezek biztosítják a kompozit szerkezet merevségét, szilárdságát, rugalmasságát. Elsősorban térkitöltő, sűrűségnövelő, szigetelő hatásuk van. Elsősorban azt biztosítják, hogy a hajótest teljesen vízzáróvá váljon.
Ezek biztosítják a kompozit szerkezet merevségét, szilárdságát, rugalmasságát.
Mi a szerepe a műgyanta-kompozit hajóépítő alapanyagoknál a poliészter, epoxy anyagok alkalmazásának? Ezek végzik a szálanyagok közötti tér kitöltését, a szálak összekötését, és a hajótest vízhatlanságának biztosítását is. A kompozit szilárdságát, rugalmasságát biztosítja. A kompozit szerkezetben a műgyanta a szerkezet fajsúlyának beállítását szolgálja.
Ezek végzik a szálanyagok közötti tér kitöltését, a szálak összekötését, és a hajótest vízhatlanságának biztosítását is.
A szálanyag + gyanta kompozitból készült hajók építési módszere: vagy pozitív, vagy negatív mintára építik a hajótestet, a kompozit rétegenkénti laminálásával. a hajótestet a gerinc és többi hosszmerevítő, majd a bordázat felépítésével kezdik, majd vázra hordják fel a kompozit anyagot. a hajótestet keresztirányban több részre bontják, az egyes darabokat külön-külön laminálják, és a folyamat végén összeragasztják.
vagy pozitív, vagy negatív mintára építik a hajótestet, a kompozit rétegenkénti laminálásával.
Minek nevezzük a legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolságot, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni? Biztonsági távolság. Szabad oldal magasság. Merülés.
Biztonsági távolság.
A legnagyobb hossz (LOA) – az úszólétesítmény legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket? Igaz. Hamis.
Igaz.
A legnagyobb hossz (LOA) – a hajótest legnagyobb hossza a kormány és a kígyófej nélkül ? Hamis. Igaz.
Hamis.
Az alábbiak közül melyik a hajó hosszának (L) meghatározása? A hajótest legnagyobb hossza a kormány és a kígyófej nélkül. Az úszólétesítmény legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket. A hajótest vízvonalon mért hossza.
A hajótest legnagyobb hossza a kormány és a kígyófej nélkül.
Mit értünk a kishajó hosszán? A hajótest legnagyobb hossza a kormányberendezés és propulziós mű nélkül. Az kishajó legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket. A hajótest legnagyobb merülés síkjában mért hossza.
A hajótest legnagyobb hossza a kormányberendezés és propulziós mű nélkül.
Mit értünk a kishajó vízvonalhosszán? A hajótest legnagyobb merülés síkjában mért hossza. A hajótest legnagyobb hossza a kormányberendezés és propulziós mű nélkül. Az kishajó legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket.
A hajótest legnagyobb merülés síkjában mért hossza.
Mit értünk a kishajó oldalmagasságán? A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság. Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke. A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni.
A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság.
Mit értünk a kishajó szabad oldalmagasságán? Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke. A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni. A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság.
Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke.
Mit értünk a kishajó biztonsági távolságán? A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni. A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság. Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke.
A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni.
Hogyan hívjuk a hajótest belsejébe, általában a fedélzet alá stabilan rögzített meghajtó motort? Beépített motor. Lakótéri motor. Külmotor.
Beépített motor.
Minek nevezzük a hajó far részén kialakított rögzítési ponton, a fartükrön felfüggesztett kisebb tömegű motorokat, melyek magukba foglalják a hajtási lánc elemeit is? Külmotor. Beépített motor. Kompresszor.
Külmotor.
Milyen belső égésű motorok üzemanyaga a gázolaj? Diesel motor Ottó motor Gőzgép
Diesel motor
Milyen belső égésű motorok üzemanyaga a benzin? Ottó motor Diesel motor Gőzgép
Ottó motor
Hogyan győződik meg róla, hogy a külmotor hűtése megfelelő? Ha a motorhűtést ellenőrző vízsugár megszakítatlan és erős, akkor a hűtés megfelelő. A motor hűtését nem kell ellenőrizni, mert a motorolaj túlmelegedése esetén az automatika leállítja a motort. A motor hűtésének elégtelenségét a motor teljesítményének csökkenése, és a motor spontán leállása jelzi, ennek hiányában a hűtés biztosan megfelelő.
Ha a motorhűtést ellenőrző vízsugár megszakítatlan és erős, akkor a hűtés megfelelő.
A dízel üzemű motoroknak van gyújtásrendszere? Nincs. Van.
Nincs.
A kishajókba építésre szánt modern dízelmotorok miben különböznek régi társaiktól? A modern dízelmotor befecskendező rendszere bonyolult, elektronikusan vezérelt rendszer, a régi tisztán mechanikus. A modern dízelmotorok már mind kétüteműek és a régiekkel szemben tisztán elektronikus befecskendezéssel működnek. A modern dízelmotorok fajlagos teljesítménye jobb a régiekénél, de nagyobb a fajlagos fogyasztásuk.
A modern dízelmotor befecskendező rendszere bonyolult, elektronikusan vezérelt rendszer, a régi tisztán mechanikus.
Mi hozza létre a benzin-levegő keveréket az ottó-motoroknál? Karburátor vagy befecskendező rendszer. Karburátor. Befecskendező rendszer.
Karburátor vagy befecskendező rendszer.
Beépített Otto motorral rendelkező kishajónál milyen műveletet kell végrehajtani minden motorindítás előtt? A motortér teljes kiszellőztetését. Az ékszíj feszességének ellenőrzését. A hűtőrendszer elzáró szelepeinek zárását.
A motortér teljes kiszellőztetését.
Milyen rendszerű a négyütemű motorok kenési rendszere? A legtöbb esetben vegyes rendszerű: szóró- és kényszerolajozású. Kizárólag keverék olajozású. A legtöbb esetben kizárólag kényszerolajozású.
A legtöbb esetben vegyes rendszerű: szóró- és kényszerolajozású.
Mi végzi a Diesel motor működése közben az üzemanyag begyújtását? A hengerben a kompresszió miatt felhevült levegő. Elektromosan működtetett gyújtógyertya szikrája. Izzító gyertya.
A hengerben a kompresszió miatt felhevült levegő.
Mi végzi a Ottó motor működése közben az üzemanyag begyújtását? Elektromosan működtetett gyújtógyertya szikrája. A hengerben a kompresszió miatt felhevült levegő. Izzító gyertya.
Elektromosan működtetett gyújtógyertya szikrája.
Igaz, hogy az üzemanyag a karburátoros Ottó motor működése folyamán, a szívás fázisban levegővel összekeveredve áramlik be a hengerbe? Igaz. Hamis.
Igaz.
Igaz, hogy az üzemanyag a Diesel motor működése folyamán, a szívás fázisban levegővel összekeveredve áramlik be a hengerbe? Hamis. Igaz.
Hamis.
Igaz, hogy az üzemanyagot a Diesel motor működése folyamán, a hengerben összesűrített levegőbe porlasztják be? Igaz. Hamis.
Igaz.
Igaz, hogy az üzemanyagot a karburátoros Ottó motor működése folyamán, a hengerben összesűrített levegőbe porlasztják be? Hamis. Igaz.
Hamis.
Kétütemű motorok esetében hány főtengely fordulat alatt játszódik le a munkaciklus? Egy Kettő Négy
Egy
Négyütemű motorok esetében hány főtengely fordulat alatt játszódik le a munkaciklus? Kettő Egy Négy
Kettő
Négyütemű motoroknál melyik a helyes működési sorrend az alábbiak közül? Szívás, sűrítés, égés, kipufogás Szívás, égés, sűrítés, kipufogás Kipufogás, égés, sűrítés, szívás
Szívás, sűrítés, égés, kipufogás
A munkaciklus milyen fázisa zajlik a négyütemű motorokban amikor a dugattyú a forgattyús ház felé mozog? Szívás vagy égés Kipufogás vagy égés Égés vagy sűrítés
Szívás vagy égés
A munkaciklus milyen fázisa zajlik a négyütemű motorokban amikor a dugattyú a hengerfej felé mozog? Sűrítés vagy kipufogás Szívás vagy égés Sűrítés vagy szívás
Sűrítés vagy kipufogás
Melyik fajta motor jellemző alkatrésze a karburátor? Ottó motor Diesel motor Gőzgép
Ottó motor
Melyik fajta motor jellemző alkatrésze az adagoló szivattyú? Diesel motor Ottó motor Elektromos motor
Diesel motor
Melyik fajta motor jellemző alkatrésze a szívó szelep? Négyütemű motor Kétütemű motor Résvezérelt motorok
Négyütemű motor
Melyik motor jellemzője, hogy a kenőolajat az üzemanyaghoz keverve juttatják el a kenési helyekre? Kétütemű motor Elektromos motor Négyütemű motor
Kétütemű motor
Hogyan nevezik a motorok azon alkatrészét, amely a dugattyú alternáló mozgását forgó mozgássá alakítja? Főtengely Lendkerék Hengerpersely
Főtengely
Hol helyezkedik el a motor főtengelye? A forgattyús házban A hengerben. Az irányváltóban.
A forgattyús házban
A motor melyik alkatrésze köti össze a dugattyút és a főtengelyt? A hajtórúd A lendkerék. A hengerpersely
A hajtórúd
Mi a Diesel befecskendező porlasztó feladata? A gázolaj apró cseppekre történő porlasztása és nagy nyomáson az égéstérbe juttatása. A gázolaj sűrítése, összekeverése kenőolajjal és levegővel, majd az égéstérbe juttatása. A gázolajból kiszűri a porrészecskéket és az üzemanyag rendszert légteleníti.
A gázolaj apró cseppekre történő porlasztása és nagy nyomáson az égéstérbe juttatása.
Mi a karburátor szerepe? Az Ottó motoroknál az üzemanyag-levegő keverék előállítása. A Diesel motoroknál az üzemanyag levegő keverék előállítása. Az Ottó motoroknál az üzemanyag megfelelő befecskendezési nyomását biztosítja.
Az Ottó motoroknál az üzemanyag-levegő keverék előállítása.
Tankolásnál fontos előkészületek a következők: Elektromos berendezések kikapcsolása, motor leállítása, dohányzás és nyílt láng használatának megszüntetése, kézi tűzoltó készülék ellenőrzése és előkészítése. Motor alapjáratba helyezése, dohányzás és nyílt láng használatának megszüntetése, utasok kiszállítása a hajóról. Motor leállítása, dohányzás és nyílt láng használatának megszüntetése, a tankolás helyszínének ventilátorral történő szellőztetése, kézi tűzoltó készülék kipróbálása.
Elektromos berendezések kikapcsolása, motor leállítása, dohányzás és nyílt láng használatának megszüntetése, kézi tűzoltó készülék ellenőrzése és előkészítése.
Mi biztosítja a Diesel motorba jutó üzemanyag megfelelő tisztaságát? A vízleválasztó, az elő- és finomszűrők. A tartályba épített tartályszűrő. Az üzemanyagot előállítása során gondosan tisztítják, ezért nincs szükség külön szűrésre.
A vízleválasztó, az elő- és finomszűrők.
Mire kell figyelni a Dízel üzemű motoroknál? Kényszerhelyzet kivételével nem szabad elhasználni az összes üzemanyagot, mert a dízel-motor üzemanyagrendszere levegősödik, és az üzemanyag utántöltése után sem indul. A tartályban egy hónapnál hosszabb ideje tárolt üzemanyagot nem szabad felhasználni, mert ennyi idő alatt az már alkotórészeire esik, és a motorba jutva károsítja azt. Mindig tartsuk be a motorgyártó által előírt üzemagyag-kenőolaj keverési arányt.
Kényszerhelyzet kivételével nem szabad elhasználni az összes üzemanyagot, mert a dízel-motor üzemanyagrendszere levegősödik, és az üzemanyag utántöltése után sem indul.
Milyen alkatrészekből épül fel az Ottó motorok üzemanyag rendszere? Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag szivattyú, karburátor, vagy injektor Üzemanyag tartály, adagoló szivattyú, porlasztócsúcs Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag hűtő, adagoló szivattyú, porlasztó
Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag szivattyú, karburátor, vagy injektor
Milyen alkatrészekből épül fel az Diesel motorok üzemanyag rendszere? Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), vízleválasztó, adagoló szivattyú, befecskendező porlasztó Üzemanyag tartály, adagoló szivattyú, karburátor, porlasztócsúcs Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag hűtő, injektor
Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), vízleválasztó, adagoló szivattyú, befecskendező porlasztó
Belsőégésű főgéppel hajtott kishajó esetén fontos az üzemórák nyilvántartása? Fontos, mert bizonyos karbantartási tevékenységeket a gyártó által meghatározott időintervallumonként kell elvégezni. Nem fontos, mert a kenőolajat minden szezon végén le kell cserélni, a hajtóműolajat meg csak akkor, ha víz szivárog bele. Fontos, de nem a karbantartás, hanem a hajó eladáskori értékének meghatározása szempontjából.
Fontos, mert bizonyos karbantartási tevékenységeket a gyártó által meghatározott időintervallumonként kell elvégezni.
Áramtalanítja-e a hajót, ha hosszabb időre felügyelet nélkül hagyja? Igen így az akkumulátorokat biztosan nem meríti le semmi, és rövidzárlat sem lesz. A modern hajókat nem szabad teljesen áramtalanítani, mert a motor elektronikus vezérlőrendszerének mindig feszültség alatt kell lennie. Csak a 220 voltos rendszereket kell teljesen lekapcsolni, mivel az alacsony feszültségű áramkörökben nem keletkezhet rövidzárlat.
Igen így az akkumulátorokat biztosan nem meríti le semmi, és rövidzárlat sem lesz.
Külmotoroknál hogyan tudjuk ellenőrizni a hűtés működését? A hűtővíz megfelelő áramlását vékony és folyamatos ellenőrző vízsugár megjelenése jelzi. Nem szükséges ellenőrizni, ha a motor beindul, akkor biztosan van hűtése is. A motor burkolatát levéve a hengerfejen kézzel ellenőrizhető a hűtőfolyadék áramlása.
A hűtővíz megfelelő áramlását vékony és folyamatos ellenőrző vízsugár megjelenése jelzi.
Mi történik, ha nem kielégítő, vagy megszűnik a motor hűtése? A motor túlmelegszik, a dugattyú és szelepek besülhetnek, a motorblokk és a hengerfej megrepedhetnek. A motor fogyasztása megnő, a fordulatszám megnő és a hajtómű olaj felforr. Nincs hatása, amennyiben a motort csak fél terheléssel üzemeltetjük az nem károsodik.
A motor túlmelegszik, a dugattyú és szelepek besülhetnek, a motorblokk és a hengerfej megrepedhetnek.
Hogyan célszerű a hajó gumi és műanyag alkatrészeinek ápolását végezni? Szilikon tartalmú ápolószerekkel ápoljuk, a megrepedezett elemeket cseréljük. Ásványi zsírral kell bekenni őket, vagy finoman mosóbenzines ronggyal áttörölgetni. Meg kell tisztítani őket és finom csiszolóvászonnal a repedezett elemeket felpolírozni.
Szilikon tartalmú ápolószerekkel ápoljuk, a megrepedezett elemeket cseréljük.
Milyen műveletet kell a dízel üzemű motorok indítása előtt elvégezni? Az izzító gyertyákat kb. 10 másodpercig, vagy ha van, az ellenőrző lámpa kialvásig működtetni kell. A motor indítása előtt valamilyen fogyasztót rövid időre fel kell kapcsolni, hogy az akkumulátort felkészítsük a dízel motor nagy indító áramára. Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a vízleválasztó még nem telítődött.
Az izzító gyertyákat kb. 10 másodpercig, vagy ha van, az ellenőrző lámpa kialvásig működtetni kell.
Mikor használjuk a szivatót? A hideg motor indításakor. A motor által beszívott keverék benzin arányát növeli meg, a könnyebb indítás érdekében. Akkor használjuk, ha plusz teljesítményt szeretnénk a motorból kinyerni előzéskor. A motor leállítása előtt kell bekapcsolni, hogy az üzemanyag rendszert kiürítsük.
A hideg motor indításakor. A motor által beszívott keverék benzin arányát növeli meg, a könnyebb indítás érdekében.
Kell e ellenőrizni a kenőolaj szintjét motor indításkor? Igen, célszerű az aznapi első motorindítás előtt, de lehet többször is. Igen, célszerű az aznapi első motorindítás után közvetlenül. Nem szükséges, mivel a motor kenőolaj nélkül amúgy sem indítható el.
Igen, célszerű az aznapi első motorindítás előtt, de lehet többször is.
Motor indítása előtt a következők közül mit célszerű ellenőrizni? Kenőolaj szintet, a hajtómű üres állásban legyen. A hajó stabilitását, a motor megfelelő hűtését. A motor burkolatának épségét és a hűtővíz hőfokát.
Kenőolaj szintet, a hajtómű üres állásban legyen.
Motor indítása után a következők közül mit célszerű ellenőrizni? Az olajnyomást, a hűtés működését. Legyen elegendő, a motor hűtését szolgáló fenékvíz a hajóban. A kenőolaj szintet a motorban, és a hűtővíz hőfokát.
Az olajnyomást, a hűtés működését.
Mit ítélhetünk meg az olajnyomás jelző által üzem közben mutatott érték alapján? A motor kenésének megfelelőségét. A kenőlaj-szűrő elhasználtságát, és a motor körülbelüli fordulatszámát. A külső hőmérséklet nagyságát, és a hajó terheltségét.
A motor kenésének megfelelőségét.
Mit ítélhetünk meg a kétkörös hűtési rendszereknél a belső kör vízhőmérsékletét jelző műszer által üzem közben mutatott érték alapján? A motor hűtésének megfelelőségét. Megbecsülhető a külső víz hőmérséklete, és a hőcserélő tömítettsége. Megbecsülhető a motor által leadott teljesítmény.
A motor hűtésének megfelelőségét.
Hogyan kell leállítani a benzinüzemű külmotorokat? Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeknél a motoron található leállító gomb pár másodpercig tartó nyomásával. Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeket a gáz teljes levéltelével, vagy ha akkor sem áll le, akkor az üzemanyag-vezeték csatlakozásának megszüntetésével Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeket az üzemanyag- tartály levegőztető szelepének zárásával.
Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeknél a motoron található leállító gomb pár másodpercig tartó nyomásával.
Hol vannak a külmotorokon a hűtővíz beszívására szolgáló nyílások? A külmotor szárának kavitációs lap alatti részének jobb- és baloldalán. A külmotor a hűtővizet a hajócsavar agyrészén keresztül szívja be. A külmotoroknak legtöbbször zárt hűtési rendszere van, ahol a hűtővizet a külmotor szárának víz alatti részébe szerelt hőcserélő hűti le.
A külmotor szárának kavitációs lap alatti részének jobb- és baloldalán.
Mit kell tenni, ha indítás után azt tapasztalja, hogy az olajnyomás mérő műszer elégtelen nyomásértéket mutat? A motort azonnal le kell állítani, majd ellenőrizni kell az olajszintet, az olajszűrőt és az olajszivattyút. A motort alapjáraton működtetni kell amíg az olajnyomás meg nem emelkedik. A motor fordulatszámát addig kell növelni, amíg az olajnyomás meg nem emelkedik.
A motort azonnal le kell állítani, majd ellenőrizni kell az olajszintet, az olajszűrőt és az olajszivattyút.
Mit kell tenni, ha a terhelt motor hűtővíz hőfoka nagyon magas? A motor fordulatszámát azonnal csökkenteni kell, ha a hőfok nem csökken a motort le kell állítani. A motort vizes ronggyal kívülről hűteni kell. Gázt adunk és széllel szembe fordulunk, így a megnövekedett menetszél várhatóan lehűti a motort.
A motor fordulatszámát azonnal csökkenteni kell, ha a hőfok nem csökken a motort le kell állítani.
Mit jelent a gázolaj bedermedése? A gázolaj hőmérséklete nagy hidegben eléri a dermedéspontját, a paraffin kiválik belőle és eltömíti az üzemanyag rendszert. A porlasztott gázolaj a henger hideg felületére kicsapódik és indítási nehézségeket okoz. A gázolaj hőmérséklete nagy melegben meghaladja a dermedéspontját, kiválik belőle a paraffin és eltömíti az üzemanyag rendszert.
A gázolaj hőmérséklete nagy hidegben eléri a dermedéspontját, a paraffin kiválik belőle és eltömíti az üzemanyag rendszert.
Hogyan ellenőrzi a motor üzem közbeni állapotát? Műszerek segítségével és a motor működésének vizuális ellenőrzésével egyaránt. Csak a műszereket kell figyelni, azok biztos információkat szolgáltatnak számomra. A motor hangja és a kipufogó gáz jellege alapján meg lehet állapítani a működés állapotát.
Műszerek segítségével és a motor működésének vizuális ellenőrzésével egyaránt.
Mire utalhat, ha a motor fordulatszáma hirtelen megnő, de a hajó sebessége lecsökken. A hajtáslánc meghibásodására utal, tengelytörésre, a hajócsavar sérülésére, a hajócsavar nyírócsapjának törésére, tengelykapcsoló hibára. Az üzemanyag rendszerben lévő dugulás megszűnt. A hajóra felakadt egy uszadék és azt magával vonszolja.
A hajtáslánc meghibásodására utal, tengelytörésre, a hajócsavar sérülésére, a hajócsavar nyírócsapjának törésére, tengelykapcsoló hibára.
Mire utalhat, ha a hajtómű sebességbe kapcsolásakor a motor rendellenesen rezonálni kezd? A hajócsavar egyik szárnya sérülhetett és az emiatt keletkezett rezgéseket a hajtómű továbbítja a motorhoz. A motor egyik hengere kihagy és terhelt állapotban a szerkezet berezonál. A hajtómű olajszintje alacsony.
A hajócsavar egyik szárnya sérülhetett és az emiatt keletkezett rezgéseket a hajtómű továbbítja a motorhoz.
Mire utalhat, ha a motor akadozva jár, leáll? Az üzemanyag rendszer meghibásodására utal, a tank levegőztetője nem lett kinyitva, eltömődött a szűrő, lelevegősödött a rendszer, vizes az üzemanyag. A motor gyújtáskapcsolója kontakthibás. Az üzemanyag oktánszáma nem megfelelő.
Az üzemanyag rendszer meghibásodására utal, a tank levegőztetője nem lett kinyitva, eltömődött a szűrő, lelevegősödött a rendszer, vizes az üzemanyag.
Mire utalhat, ha a kipufogó füst színe kékes árnyalatú? Kenőolaj került az égéstérbe, esetlegesen a dugattyúgyűrűk kopása, törése miatt. Oxigénszegény az égés a motorban. Lehetséges, hogy a levegőszűrő eltömődött. Az üzemanyag cetánszáma nem megfelelő.
Kenőolaj került az égéstérbe, esetlegesen a dugattyúgyűrűk kopása, törése miatt.
Mire utalhat, ha a kipufogógáz fehéres színű? Víz került az égéstérbe esetlegesen a hengerfej tömítés sérülése miatt, vagy vizes az üzemanyag. Oxigénszegény az égés a motorban. Lehetséges, hogy a levegőszűrő eltömődött. Az üzemanyag cetánszáma nem megfelelő.
Víz került az égéstérbe esetlegesen a hengerfej tömítés sérülése miatt, vagy vizes az üzemanyag.
Mire utalhat, ha a kipufogó gázok erős fekete színűek? Tökéletlen égés a motorban, általában oxigén szegény állapotra utal. A levegőszűrő cserére szorulhat. Kenőolaj került az égéstérbe, esetlegesen a dugattyúgyűrűk kopása, törése miatt. Víz került az égéstérbe esetlegesen a hengerfej tömítés sérülése miatt, vagy vizes az üzemanyag.
Tökéletlen égés a motorban, általában oxigén szegény állapotra utal. A levegőszűrő cserére szorulhat.
Kétkörös hűtés rendszerű hajóban a belső víz hőmérséklete indítás után az üzemi fölé emelkedik. Mi lehet az oka? A termosztát nem nyit ki, valamelyik szivattyú nem működik, eltömődött a külső hűtőkör. A termosztát idő előtt kinyitott, eltömődött a belső kör szívónyílása. A belső kör vízszűrője eltömődött, túl magas a külső víz hőmérséklete.
A termosztát nem nyit ki, valamelyik szivattyú nem működik, eltömődött a külső hűtőkör.
Mit szolgál a hajók kormányrendszerébe beépített áttétel rendszer? Nagyobb méretű illetve nagyobb sebességű hajókon a kormányzáshoz szükséges nagyobb erőt biztosítja. Tehermentesíti a kormánylapát felfüggesztését. A kormánylapát kitérítési szögtartományát növeli.
Nagyobb méretű illetve nagyobb sebességű hajókon a kormányzáshoz szükséges nagyobb erőt biztosítja.
Mire szolgál a hajtómű? A motor nyomatékának és fordulatszámának, illetve a tengelyrendszer forgási irányának megváltoztatására szolgál. A motor fordulatszámától függően beállítja a nyomatékot. A állítható szárny állásszögű hajócsavarok esetében a hajócsavar szárnyainak állítását végzi.
A motor nyomatékának és fordulatszámának, illetve a tengelyrendszer forgási irányának megváltoztatására szolgál.
Az alábbiak közül melyik a hajtási lánc eleme? Csavartengely. Kormánytengely. Motortartó bak.
Csavartengely.
Mi a tömszelence feladata? A csavartengely hajótestből való kivezetésénél a vízzáró tömítést biztosítja. A hajó motor rögzítésének rezgéscsillapító eleme. A külső köri hűtővíz hajótesten való kivezetésekor a tömítést biztosítja.
A csavartengely hajótestből való kivezetésénél a vízzáró tömítést biztosítja.
Melyek a horgonycsörlő meghatározó paraméterei? A teljesítmény, vonóerő, súlytartó képesség, a vontatási sebesség, a lánc/kötél vastagsága amit kezelni tud és a szerkezet önsúlya. A horgonykapa méret, tolóerő, a vontatási sebesség, a lánc/kötél vastagsága, amit kezelni tud. A teljesítmény, a vonóerő, súlytartó sebesség, a vontatási sebesség, a horgonyszár hossza amit kezelni tud és a szerkezet önsúlya.
A teljesítmény, vonóerő, súlytartó képesség, a vontatási sebesség, a lánc/kötél vastagsága amit kezelni tud és a szerkezet önsúlya.
Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? Belső hűtővíz fagyállóságának ellenőrzése. Dugattyúk kiszerelése és bezsírozása. Vízcsövek szelepeinek, csapjainak kiszerelése.
Belső hűtővíz fagyállóságának ellenőrzése.
Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? A hengerekbe kevés friss kenőolaj betöltése. A hűtővíz rendszer feltöltése kenőolajjal. A forgattyús ház feltöltése desztillált vízzel.
A hengerekbe kevés friss kenőolaj betöltése.
Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? A karburátorból a benzin leengedése. A kiegyenlítő tartályból a gázolaj leengedése. A motor felfüggesztésének fellazítása.
A karburátorból a benzin leengedése.
Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? Bowdenek, huzalozások tisztítása, olajozása, zsírzása. Az akkumulátor kikötése és az elektrolit lecserélése. Kipufogó és szívó szelepek nyitott állapotban való rögzítése.
Bowdenek, huzalozások tisztítása, olajozása, zsírzása.
Horgony felszedése közben hogyan csökkenthetjük az elektromos csörlő terhelését? A horgonycsörlő működtetése közben a főgéppel lassú előremenetet alkalmazva csökkenthetjük a lánc és a csörlő terhelését. A hajóval a horgony fölé állunk, és ezt követően kezdjük meg a csörlővel beszedni a horgonyláncot. A hajóval áthajózunk a horgony fölött, majd amint a horgony felszakadt megállítjuk a hajót a mederhez képest, és a csörlő segítségével felhúzzuk a horgonyt.
A horgonycsörlő működtetése közben a főgéppel lassú előremenetet alkalmazva csökkenthetjük a lánc és a csörlő terhelését.
Mit nevezünk víziútnak? A vízi közlekedés pályái a víziutak, amelyek természetesek (folyók, tavak, tengerek) és mesterségesek (hajózó csatornák, mesterséges tavak) lehetnek. Vízi útnak a vízterület felett átívelő hidakat, a vízterületet átszelő kompjáratok útvonalait és a vízterület alatt húzódó alagutakat nevezzük. Vízi útnak csak a mesterségesen kialakított vízterületet (például csatorna) nevezzük, ahol a hajózás lehetséges.
A vízi közlekedés pályái a víziutak, amelyek természetesek (folyók, tavak, tengerek) és mesterségesek (hajózó csatornák, mesterséges tavak) lehetnek.
Hogyan jellemezzük az alsó-szakasz jellegű folyóvizet? Viszonylag kis esésű, hordaléklerakások útján létrejött szigetekkel megtűzdelt, széles mederrel rendelkező. Közepes szélességű, viszonylag nagyobb vízmélységgel, nagyobb kanyarívekkel rendelkező, és közepes vízsebességű. Nagy esésű, vízsebességű, szűk kanyarokkal tarkított, kis vízmélységű és szűkebb meder keresztmetszetű.
Viszonylag kis esésű, hordaléklerakások útján létrejött szigetekkel megtűzdelt, széles mederrel rendelkező.
Az alábbiak közül mit nevezünk egy víziút dinamikai jellemzőjének? A vízállás, a gázlómélység, a vízsebesség. A legkisebb kanyarulati sugár, a hajóút legkisebb szélessége, a legkisebb szabad űrszelvény méret. A víziút hossza, a tengerszint feletti magassága és esése.
A vízállás, a gázlómélység, a vízsebesség.
Mit nevezünk hajóútnak? A víziutakon rendszerint bójákkal és fényjelzésekkel a tájékozódást elősegítő jelzésekkel kitűzött, a hajóforgalom számára fenntartott területet. A víziutakon kívüli, kevésbé forgalmas, a hajóforgalom számára fenntartott területet. A kikötőből a víziútig tartó, rendszerint egy irányú közlekedést biztosító vízterület.
A víziutakon rendszerint bójákkal és fényjelzésekkel a tájékozódást elősegítő jelzésekkel kitűzött, a hajóforgalom számára fenntartott területet.
Igaz e, hogy Magyarország nemzetközi víziútja a Duna, Tisza és a Dráva? Hamis. Igaz.
Hamis.
Mi a víziút? A víziközlekedés pályája, a folyók, csatornák és tavak – miniszteri rendeletben víziúttá nyilvánított – szakasza vagy része. Víziút minden olyan állami kezelésben álló folyó, tó és csatorna, amely geometriai méreteinél fogva időszakos vagy állandó jelleggel hajózásra alkalmas. Csak azt a vízterületet tekintjük víziútnak, ami hajózási jelekkel ki van tűzve.
A víziközlekedés pályája, a folyók, csatornák és tavak – miniszteri rendeletben víziúttá nyilvánított – szakasza vagy része.
A víziutakon az állam garantálja a víziút osztálya szerinti vízmélység mindenkori rendelkezésre állását? Nem. Igen.
Nem.
Mit nevezünk a térkép méretarányának? A kicsinyítés mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy a térképlapon mekkora területet ábrázolnak. A nagyítás mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy a térképen milyen tereptárgyakat ábrázolnak. A kicsinyítés mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy milyen térképi vetület alapján készült a térkép.
A kicsinyítés mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy a térképlapon mekkora területet ábrázolnak.
Mit jelent a térképen az M 1:10000 jelzés? A térképen 1 cm távolság a valóságban 100 méter. A térképen 1 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 1 cm távolság a valóságban 10000 méter.
A térképen 1 cm távolság a valóságban 100 méter.
Mit jelent a térképen az M 1:25000 jelzés? A térképen 4 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 2,5 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 1 cm távolság a valóságban 2,5 kilométer.
A térképen 4 cm távolság a valóságban 1 kilométer.
Merre található az északi irány a térképeken, ha külön erre utaló jelölést nem látunk rajta? A térkép felső éle felé. A térkép alsó éle felé. A méretaránytól függően vagy jobbra vagy balra esik az északi irány.
A térkép felső éle felé.
A vízmércéken mért vízállásból mire lehet következtetni? A merülési korlátozásokkal érintett területeken mérhető vízmélységekre. A vízmérce szelvényében fennálló legnagyobb vízmélységre. Arra, hogy az adott víziút apadó- vagy áradó jellegű fázisban van.
A merülési korlátozásokkal érintett területeken mérhető vízmélységekre.
A GPS helyzetmeghatározás minden körülmények között lehetséges? Nem. Igen.
Nem.
Mi a vízállás? A vízszint magassága illetőleg mélysége a vízmérce nulla-pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől. Állóvizeken, tavakon az áramlásoktól mentes vízterület a vízállás. A vízszint magassága illetőleg mélysége a vízmérce legalsó pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől.
A vízszint magassága illetőleg mélysége a vízmérce nulla-pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől.
Hogyan mérjük a vízállást? A vízterületen elhelyezett vízmércéről tudjuk leolvasni. Hajóról minden nap ultrahangos vízmélység mérővel mérik le. Az aktuális vízhozamból számolják ki.
A vízterületen elhelyezett vízmércéről tudjuk leolvasni.
Milyen jelölésekkel rendelkezik a vízmérce? 2 centiméteres osztás és deciméteres számozás. 5 centiméteres osztás és deciméteres számozás. Egy centiméteres osztás és 5 centiméteres számozás.
2 centiméteres osztás és deciméteres számozás.
Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 56 centiméter 5,6 centiméter 56 deciméter 56 centiméter
Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 48 centiméter 4,8 centiméter 48 deciméter 48 centiméter
Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 2 deciméter és 6 centiméter 26 deciméter 2,6 centiméter 2 deciméter és 6 centiméter
Hol mérik a Balatonon a hivatalos vízállást? Siófokon Balatonfüreden Tihanynál
Siófokon
Mi hozhat létre áramlatokat a tavakon? A folyamatosan egy irányból fújó szél, vagy folyó befolyás. A meder lejtése és a vízmélység különbség. A vízhőfok különbségek az egyes vízterületek között, valamint a vízkivételi művek hatásai.
A folyamatosan egy irányból fújó szél, vagy folyó befolyás.
"Mit nevezünk ""döghullámnak""?" Az erős szélből visszamaradt nagyobb hullámok. A nagy méretű tarajos hullámok. A víz kis mértékű fodrozódása.
Az erős szélből visszamaradt nagyobb hullámok.
Mi az uralkodó szélirány a Balatonon? Észak-nyugati Dél-keleti Észak-keleti
Észak-nyugati
Mitől függ a szél hajóra gyakorolt hatása? A szél sebességétől, a szélnek kitett felület nagyságától, a hajó vízbe merülő részének méretétől. A szél irányától, a hajó sebességétől, a vízmélységtől. A szél sebességétől, a hajó kormányképességétől, a hajó alatti víz mélységétől.
A szél sebességétől, a szélnek kitett felület nagyságától, a hajó vízbe merülő részének méretétől.
Milyen skálát használunk a szél erősség becslésére? Beaufort skálát. Fahrenheit skálát. Coriolis skálát.
Beaufort skálát.
Merre fúj az észak-keleti szél? Dél-nyugatra Észak -keletre Északról fúj keletre
Dél-nyugatra
Merre fúj a dél-keleti szél? Észak-nyugatra Délről fúj keletre. Dél-keletre
Észak-nyugatra
Adja meg az északi szél irányát fokban! 0 fok 180 fok 270 fok
0 fok
Adja meg a dél-keleti szél irányát fokban! 135 fok 90 fok 45 fok
135 fok
Adja meg a nyugati szél irányát fokban! 270 fok 90 fok 225 fok
270 fok
Hány fokozatú a belvízen használt, alap Beaufort skála? 13 fokozatú. 10 fokozatú. 8 fokozatú.
13 fokozatú.
Mit nevezünk bríznek? A gyenge szellőt. A kifújt szelet. A viharos szelet.
A gyenge szellőt.
Mi a flaute? A teljes szélcsend. Hirtelen széllökés. Lapos hullám.
A teljes szélcsend.
Mi a pöff? Széllökés. Gyenge szellő. Szélcsend.
Széllökés.
Melyik a hidegfront jellemzője? Érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, utána gyakran igen gyorsan emelkedik. A légnyomás az érkezése előtt mindig erősen süllyed, átvonulása után általában nem változik. Érkezése előtt a légnyomás mindig emelkedik utána gyakran igen gyorsan csökken.
Érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, utána gyakran igen gyorsan emelkedik.
Melyik a melegfront jellemzője? A légnyomás az érkezése előtt mindig erősen süllyed, átvonulása után általában nem változik. Érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, utána gyakran igen gyorsan emelkedik. Érkezése előtt a légnyomás mindig emelkedik utána gyakran igen gyorsan csökken.
A légnyomás az érkezése előtt mindig erősen süllyed, átvonulása után általában nem változik.
Melyik meteorológiai jelenség sematikus ábrázolását látja a képen? Hidegfront Melegfront. Ciklon. Hidegfront
Melyik meteorológiai jelenség sematikus ábrázolását látja a képen? Melegfront Hidegfront Ráfutó szél Melegfront
Mit nevezünk ködnek? A levegőben állandóan jelenlévő vízgőz, vagyis páratartalom kicsapódási formáját. A levegőben állandóan jelenlevő gázok kicsapódási formáját. A levegőben állandóan jelenlévő vízgőz nulla fok alatti megszilárdult megjelenése.
A levegőben állandóan jelenlévő vízgőz, vagyis páratartalom kicsapódási formáját.
Mit nevezünk harmatpontnak? Azt a hőmérséklet, melyre az adott légtömegnek le kell hűlnie ahhoz, hogy a benne lévő vízgőz vízzé kicsapódjon. Az a páratartalom érték, amikor az adott légtömegben lévő vízgőz vízzé csapódik ki. Az a légnyomás érték, amikor az adott légtömegben lévő vízgőz vízzé csapódik ki.
Azt a hőmérséklet, melyre az adott légtömegnek le kell hűlnie ahhoz, hogy a benne lévő vízgőz vízzé kicsapódjon.
Minek nevezzük azt a jelenséget, amikor a kásás jégből kezdenek kialakulni a nagyobb jégtáblák. Elsődleges jégzajlás. Másodlagos jégzajlás. Jégtorlasz.
Elsődleges jégzajlás.
Minek nevezzük azt a jelenséget, amikor az összeállt jégtáblákból, összefüggő jégtakaróból letöredeznek kisebb jégtáblák és a víz felszínén sodródnak. Másodlagos jégzajlás. Elsődleges jégzajlás. Rianás.
Másodlagos jégzajlás.
Befolyásolja-e a vízszennyezés a jégképződés folyamatát? Igen, általában lassítja a folyamatot. Igen, általában gyorsítja a folyamatot. Nem befolyásolja.
Igen, általában lassítja a folyamatot.
A Beaufort-skála szerepel a magyar jogszabályokban? Igen. Nem.
Igen.
Mi a Beaufort skála? A szélerősség becslésére szolgáló tapasztalati táblázat. A szélsebesség mérésére szolgáló skálás kijelzőjű műszer. A hajó sebességét mérő vízbe helyezhető kézi műszer.
A szélerősség becslésére szolgáló tapasztalati táblázat.
Melyik vízterületeinken működik vihar előrejelző szolgálat? Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tisza-tó. Balaton, a Duna budapesti szakasza, Tisza folyó. Balaton, Tisza-tó, Hármas-Kőrös duzzasztott részei.
Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tisza-tó.
Melyik állítás jellemző a viharjelzésre az alábbiak közül? Szezonálisan üzemel. Egész évben üzemel. Csak napkeltétől napnyugtáig üzemel.
Szezonálisan üzemel.
A viharjelző rendszer jelzőfényei hányszor villannak fel egy perc leforgása alatt első- és másodfokú jelzés esetén? 45 , 90 30 , 60 60 , 30
45 , 90
Érdemes-e útitervet készíteni: Igen. Nem.
Igen.
Mit értünk útiterv készítés alatt? Az utazás megkezdése előtt felmérjük egyik pontból a másikba való eljutás során felmerülő akadályok leküzdésének módját és a készletek utánpótlási lehetőségét. A térképen berajzoljuk a indulási helyünk, és a végcélunk közti egyenest. A téli időszakban eltervezzük és le is írjuk, hogy nyáron hova megyünk el hajózni.
Az utazás megkezdése előtt felmérjük egyik pontból a másikba való eljutás során felmerülő akadályok leküzdésének módját és a készletek utánpótlási lehetőségét.
Melyek egyéni mentőeszközök? Mentő mellény, mentő patkó, mentő gyűrű. Mentőcsónak, mentő pad. Dobókörte kötéllel, szapoly
Mentő mellény, mentő patkó, mentő gyűrű.
Melyek kollektív mentőeszközök? Mentőcsónak, mentő pad. Mentő mellény, mentő patkó, mentő gyűrű. Tűzponyva, lékponyva.
Mentőcsónak, mentő pad.
Hínáros vízbe esve mi a helyes viselkedés? A lehető legkevesebb mozgással kell haladni, a karra, lábra tekeredett hínár szárakat le kell tépni. Le kell úszni a víz alá, és a tövénél kihúzni a hínárt. Ugyanúgy kell úszni benne, mint hínár mentes vízben.
A lehető legkevesebb mozgással kell haladni, a karra, lábra tekeredett hínár szárakat le kell tépni.
Mire következtet, ha egy hajót állandó orrszög alatt lát, és útvonaluk keresztezi egymást? Ha egyikünk sem változtat menetirányán, vagy sebességén össze fogunk ütközni. A másik hajó horgonyon vagy bóján áll, és a parallaxis hiba miatt látom keresztezőnek az útvonalat. Egyikünknek sem szabad változtatni útirányán és sebességén, mert így elkerüljük az összeütközést.
Ha egyikünk sem változtat menetirányán, vagy sebességén össze fogunk ütközni.
Mit hívunk orrszögnek? A hajó hossztengelye, valamint a hajó és a céltárgyat összekötő egyenes által bezárt szög a hajó orrától mérve. A hajó hossztengelye, valamint a hajó és a céltárgyat összekötő egyenes által bezárt szög a hajó farától mérve. A hajó kereszttengelye, és a fedélzet síkjának szöge az orr irányába nézve.
A hajó hossztengelye, valamint a hajó és a céltárgyat összekötő egyenes által bezárt szög a hajó orrától mérve.
Mit kell tenni viharban, ha a hajó felborult és nem sikerült visszaállítani, és a hajótestre sem sikerül felmászni? A hajótest szél alatti oldalán várni a segítséget, vagy a vihar elmúlását. A hajótest szél feletti oldalán várni a segítséget, vagy a vihar elmúlását. A hajót elhagyva meg kell próbálni kiúszni a partra.
A hajótest szél alatti oldalán várni a segítséget, vagy a vihar elmúlását.
Mit kell tenni, ha a hajó felborult? Először meg kell győződnöm, hogy minden velem utazó jól van és senki nem szorult a hajótestbe, illetve vitorla alá. A hajót elhagyva meg kell próbálni kiúszni a partra, a velem utazókat is fel kell szólítani erre. Bójával megjelölni a helyet, hogy más vitorlások tudják, hogy ez egy borulásveszélyes hely, és mielőbb értesíteni a hatóságokat.
Először meg kell győződnöm, hogy minden velem utazó jól van és senki nem szorult a hajótestbe, illetve vitorla alá.
Hogy lehet visszaállítani felborult vitorlás hajót? A svertre állva a hajó oldalába kapaszkodva kell rugózni. Be kell vontatni a kikötőbe, és daruval kell kiemelni. A vízimentők speciális szaktudását igényli ez a feladat.
A svertre állva a hajó oldalába kapaszkodva kell rugózni.
"Mit jelent a ""leszúrt az árboc"" kifejezés?" Borulás után a vitorla megtelik vízzel és az árboc belefúródik az iszapba. Az árbocnak nincsenek tartókötelei, csak bele van állítva a hajótestbe. Az árboc tároláskor, szállításkor a hajótestre vízszintesen el van fektetve.
Borulás után a vitorla megtelik vízzel és az árboc belefúródik az iszapba.
A felborult hajó visszaállítása előtt milyen feladatokat kell mindenképpen elvégezni? Sottokat kitisztázni, kötélszorítókból kivenni, hajót szélbe állítani. Vitorlákat lehúzni, svertet, kormányt kivenni. Vizet kimerni, vontakötelet előkészíteni, az árbocot szélbe állítani.
Sottokat kitisztázni, kötélszorítókból kivenni, hajót szélbe állítani.
Mi az elsősegélynyújtás célja? Az élet megmentése, további egészségkárosodás megakadályozása, gyógyulás elősegítése. A társadalmi és erkölcsi normának megfelelően viselkedni a balesetet szenvedett közelében. A mentőket riasztani, és még a mentők kiérkezése előtt a baleset helyszínére érni, hogy mi tájékoztathassuk a kiérkező mentőket.
Az élet megmentése, további egészségkárosodás megakadályozása, gyógyulás elősegítése.
Köteles-e a hajó vezetője elsősegélyt nyújtani? Igen. Nem.
Igen.
Köteles-e a hajó vezetője gondoskodni arról, hogy a beteg a legközelebbi alkalmas helyen, egészségügyi ellátásban részesülhessen? Igen. Nem.
Igen.
Köteles-e mindenki a tőle elvárható módon elsősegélyt nyújtani? Igen. Nem.
Igen.
Változhat-e az újraélesztési protokoll? Igen, 5 évenként felülvizsgálják a statisztikák, klinikai tanulmányok és az újabb eszközök, gyógyszerek alapján. Nem, mert a jól bevált módszeren nem kell és nem is szabad változtatni. Nincs újraélesztési protokoll, ezért nem is változhat.
Igen, 5 évenként felülvizsgálják a statisztikák, klinikai tanulmányok és az újabb eszközök, gyógyszerek alapján.
Milyen számon kell a mentőket értesíteni? 104, vagy 112. 105, vagy 112. 107, vagy 112.
104, vagy 112.
Hogyan biztosítunk átjárható légutat? A fejet a hajas fejbőr kezdeténél, és az állnál megfogva hátra hajtjuk. Két ujjal kihúzzuk a nyelvet és gondoskodunk róla, hogy ne kerülhessen vissza a szájüregbe. Az elsősegély dobozban található intubáló szett segítségével.
A fejet a hajas fejbőr kezdeténél, és az állnál megfogva hátra hajtjuk.
Hogyan vizsgáljuk a légzést? Fülünket a sérült szája elé helyezve figyeljük a mellkas mozgást. A sérült mellé fekszünk, mert így tudjuk a legjobban megfigyelni a mellkas mozgást. A sérült szája és orra elé tollpihét, vagy hasonló tárgyat teszünk.
Fülünket a sérült szája elé helyezve figyeljük a mellkas mozgást.
"Mit nevezünk ""hármas érzékelésnek""?" A sérült mellkas mozgását látom, a levegő áramlását érzem és hallom. A sérültet háromszor megvizsgálom, hogy biztos legyek az állapotában. A látás, hallás, szaglás alapján osztályozzuk a sérülteket.
A sérült mellkas mozgását látom, a levegő áramlását érzem és hallom.
Mikor kielégítő a légzés? Ha 10 másodperc alatt legalább 2 légző mozgást figyelünk meg. Ha 10 másodperc alatt legalább 3 légző mozgást figyelünk meg. Ha 10 másodperc alatt legfeljebb 1 légző mozgást figyelünk meg.
Ha 10 másodperc alatt legalább 2 légző mozgást figyelünk meg.
Mit nevezünk mellkas kompressziónak? Újraélesztésnél a mellkas ütemes lenyomását és felengedését nevezzük így. Fulladásnál a tüdőben lévő nyomásnövekedést hívjuk így. Fulladásnál a légszomjat hívjuk így.
Újraélesztésnél a mellkas ütemes lenyomását és felengedését nevezzük így.
Felnőtt újraélesztésnél milyen mélyen kell a mellkast lenyomni? Kb. 5-6 cm. Kb. 1-2 cm. Kb. 12-15 cm
Kb. 5-6 cm.
Újraélesztésnél milyen mélyen kell a mellkast benyomni? A mellkas keresztmetszetének 1/3-áig. A mellkas keresztmetszetének 1/6-áig. A mellkas keresztmetszetének 1/2-áig.
A mellkas keresztmetszetének 1/3-áig.
Milyen testhelyzetben kell a mellkaskompressziót végezni? A sérült mellé térdelve, nyújtott karokkal, felsőtestből mozogva. A sérült mellé guggolva, nyújtott könyökkel combból rugózva. A sérült mellé térdelve, hajlított kézzel, karból nyomva.
A sérült mellé térdelve, nyújtott karokkal, felsőtestből mozogva.
Újraélesztésnél a két kézfejet ujjaknál összekulcsolva az alsó tenyér párnás részét a mellkas középvonalára a szegycsont alsó harmadára helyezve a férfi mellbimbók vonalában kell a mellkast lenyomni. Igaz. Hamis.
Igaz.
Újraélesztésnél a kezünket ökölbe szorítva erőteljes ütéseket kell mérni a mellkasra, percenként 100-120 -szor. Hamis. Igaz.
Hamis.
Újraélesztésnél a test középvonalában a bordaív aljának vonalában kell erőteljes ütéseket kell mérni, percenként 100 -szor. Hamis. Igaz.
Hamis.
Percenkét hány lenyomásra kell törekedni a mellkaskompresszió során? 100-120 2-30 220-230
100-120
Mellkas kompressziónál a mellkast mindig teljesen fel kell engedni. Igaz. Hamis.
Igaz.
Mellkas kompressziónál a mellkast sosem szabad teljesen felengedni. Hamis. Igaz.
Hamis.
Mennyi mellkaskompressziót kell végezni egymás után? 30 2 100
30
Legfeljebb mennyi ideig szüneteltethetjük a mellkas kompressziót? 5-10 másodperc 15-20 másodperc 25-30 másodperc
5-10 másodperc
30 mellkas kompresszió után mennyi befúvást kell végezni? 2 1 3
2
Szájból szájba vagy szájból orrba kell a befúvást végrehajtani? Mindkét módszer elfogadott. Szájból szájba. Szájból orrba.
Mindkét módszer elfogadott.
Mit kell tenni, ha több segítségnyújtó is van a közelben? A segítség nyújtók két percenként váltják egymást, a kompressziót és a befúvást ugyanaz a segítségnyújtó hajtja végre. A segítségnyújtók kiválasztják maguk közül a legrátermettebbet, és az a segítségnyújtó végzi a kompressziót és a befúvást a segítség megérkezéséig. Annak az segítségnyújtónak aki először a helyszínre ért, a később érkezőket el kell küldenie, és egyedül kell végeznie a kompressziót és a befúvást.
A segítség nyújtók két percenként váltják egymást, a kompressziót és a befúvást ugyanaz a segítségnyújtó hajtja végre.
Végezheti-e a befúvást az egyik, a kompressziót a másik segítségnyújtó. A páros munkára csak a kiképzett hivatásos ellátók vállalkozzanak akik képesek időveszteség nélkül összehangolni munkájukat. Ez az ellátási mód ajánlott a kezdő elsősegélynyújtóknak. Ez az ellátási mód Magyarországon kifejezetten tiltott.
A páros munkára csak a kiképzett hivatásos ellátók vállalkozzanak akik képesek időveszteség nélkül összehangolni munkájukat.
Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Eszméletlen, 2. Vérző, 3. Zúzódást szenvedett. 1. Vérző, 2. Eszméletlen, 3. Zúzódást szenvedett. 1. Eszméletlen, 2. Zúzódást szenvedett, 3. Vérző.
1. Eszméletlen, 2. Vérző, 3. Zúzódást szenvedett.
Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Erős vérzés, 2. Nyílt comb törés, 3. Klinikai halott. 1. Nyílt comb törés, 2. Erős vérzés, 3. Klinikai halott. 1. Klinikai halott, 2. Erős vérzés, 3. Nyílt comb törés.
1. Erős vérzés, 2. Nyílt comb törés, 3. Klinikai halott.
Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Harmad fokú égés, 2. Zavart tudatú, 3. Horzsolások. 1. Zavart tudatú, 2. Harmad fokú égés, 3. Horzsolások. 1. Harmad fokú égés, 2. Horzsolások, 3. Zavart tudatú.
1. Harmad fokú égés, 2. Zavart tudatú, 3. Horzsolások.
Igaz-e, hogy a törés, a rándulás és a ficam tünetei és ellátása hasonlóak? Igaz. Hamis.
Igaz.
Melyik sérülésre igaz az állítás? A csontszövet folytonossága megszakad. Törés. Rándulás. Ficam.
Törés.
Melyik sérülésre igaz az állítás? A két csontvég kimozdul a helyéről, az ízületi tok és szalag megnyúlik, vagy elszakad, azonban az ízületi felszínek a helyükön maradnak. Rándulás. Törés. Ficam.
Rándulás.
Melyik sérülésre igaz az állítás? Az erőbehatás végén a csontvégek az ízületi vápából kimozdulva rendellenes pozícióban maradnak. Ficam. Rándulás. Törés.
Ficam.
Mely állítások igazak a törés, rándulás ficam ellátására. Mozgatási tilalom, jegelés, borogatás, rögzítés. Masszírozás, ékszerek eltávolítása, a sérült testrész melegen tartása. Helyre rakás, sínbe rakás, izolációs fóliába tekerés,
Mozgatási tilalom, jegelés, borogatás, rögzítés.
Melyik vérzésre igaz az állítás? Gyenge intenzitású, nem ritkán csupán kisebb cseppekben jelentkezik a sérült bőrfelületen. Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres Artériás/ütőeres
Kapilláris/hajszáleres.
Melyik vérzésre igaz az állítás? A vérzés intenzitása erős is lehet, a vér színe rendszerint sötétpiros. Vénás/visszeres Kapilláris/hajszáleres. Artériás/ütőeres
Vénás/visszeres
Melyik vérzésre igaz az állítás? A vérzés tipikus jellemzője az élénkpiros, lüktető sugárban távozó vér. Artériás/ütőeres Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres
Artériás/ütőeres
Melyik vérzéstípus ellátásának lényege a fedőkötés? Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres Artériás/ütőeres
Kapilláris/hajszáleres.
Melyik vérzéstípus ellátásának lényege a nyomókötés? Vénás/visszeres Kapilláris/hajszáleres. Artériás/ütőeres
Vénás/visszeres
Melyik vérzéstípus ellátásának lényeges lépése a nyomáspont alkalmazása? Artériás/ütőeres Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres
Artériás/ütőeres
Mik a belső vérzés tünetei? Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás. Végtag görcsök, levertség, megemelkedett testhőmérséklet, verejtékezés. Hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, remegés, gyengeség.
Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás.
Mik a sokk tünetei? Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás. Végtag görcsök, levertség, megemelkedett testhőmérséklet, verejtékezés. Hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, remegés, gyengeség.
Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás.
Igaz-e, hogy a sokkos állapot mindig életveszélyesnek tekinthető? Igaz. Hamis.
Igaz.
Mitől alakul ki a sokkos állapot? A szervezet folyadékháztartásának hirtelen megváltozásától. A vér látványától. Nagy öröm hatására.
A szervezet folyadékháztartásának hirtelen megváltozásától.
Medence, vagy gerinc sérültnél lehet-e sokkfektetést alkalmazni? Nem. Igen.
Nem.
Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk magasból leesett sérültnél? Igen. Nem.
Igen.
Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk lépcsőről leesett sérültnél? Igen. Nem.
Igen.
Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk sekély vízbe ugrott sérültnél? Igen. Nem.
Igen.
Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk hirtelen összeeső sérültnél? Nem. Igen.
Nem.
Mi a legfontosabb feladat az égési sérülések ellátásánál? Hűtés, hőelvonás. Mozgatási tilalom. Izolációs fólia használata.
Hűtés, hőelvonás.
Égési sérülés hűtésére mi a legmegfelelőbb? Víz. Tejföl. Napolaj.
Víz.
Igaz-e, hogy égési sérült esetében a ruhákat és ékszereket el kell távolítani. Igaz, de az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat nem szabad eltávolítani. Igaz, az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat hirtelen kell kirántani a sebből. Igaz, de csak az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat kell eltávolítani.
Igaz, de az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat nem szabad eltávolítani.
Melyik állítás igaz égési sérülés estében? Csak az égett testrészt és környékét kell hűteni. Az egész testet kell hűteni. Mindig a csuklókat kell hűteni.
Csak az égett testrészt és környékét kell hűteni.
Egészítse ki a mondatot! Az égés kiterjedésének mérésére a(z) … szabályt használjuk. 9-es 7-es 5-ös
9-es
A napszúrás, vagy a tartós meleg hatására bekövetkezett rosszullét a súlyosabb? A tartós meleg hatására. A napszúrás. Egyforma.
A tartós meleg hatására.
Melyek a napszúrás tünetei? Fejfájás, hányinger, hányás. Kettős látás, tarkómerevség. Nincs jellegzetes tünete.
Fejfájás, hányinger, hányás.
Napszúrás és meleg okozta rosszullét esetén mi a kezelés módja? Árnyékba, szellős helyre kell vinni, lefektetni, meg kell itatni, hűtőborogatást alkalmazni. Le kell venni a ruháit és az ékszereit, és stabil oldalfekvésbe kell rakni. Izolációs fóliát kell használni.
Árnyékba, szellős helyre kell vinni, lefektetni, meg kell itatni, hűtőborogatást alkalmazni.
Mi a hipotermia? A testhőmérséklet tartósan 35 fok alá süllyed. A betegségektől való kórós félelem. A test hőmérséklete tartósan 40 fok fölé emelkedik.
A testhőmérséklet tartósan 35 fok alá süllyed.
Mi a hipotermia? Kihűlés. A betegségektől való kórós félelem. Magas vérnyomás.
Kihűlés.
Mi a legfontosabb feladat a hipotermiás sérülések ellátásánál? További hővesztés gátlása. Hűtés, hőelvonás. Mozgatási tilalom.
További hővesztés gátlása.
Okozhat-e sokkos állapotot a hipotermiás sérült hirtelen felmelegítése? Igen. Nem.
Igen.
Okozhat-e hipotermiás állapotot, az égési sérülést szenvedett, vagy lázas beteg túlzott hűtése? Igen. Nem.
Igen.
Indokolt-e mérgezés gyanúja esetén a mentőhívás? Igen. Nem.
Igen.
Mi a legfontosabb feladat mérgezést szenvedett sérült ellátásánál? Mérgezés okának kiderítése, mentőhívás, beteg állapotának figyelése. Hányás- és hasmenés csillapítót adni, rendőrt hívni. A mérget kiszívni, ellenmérget beadni.
Mérgezés okának kiderítése, mentőhívás, beteg állapotának figyelése.
A szén-dioxid könnyebb a levegőnél? Nem. Igen.
Nem.
A szén-monoxid könnyebb a levegőnél? Igen. Nem.
Igen.
A szén-dioxid nehezebb a levegőnél? Igen. Nem.
Igen.
A szén-monoxid nehezebb a levegőnél? Nem. Igen.
Nem.
Mit kell tenni vélhetően gázzal telített térbe történő belépés előtt? Alaposan kiszellőztetni. Leguggolni, és így menni be. Semmit, mert nem szabad bemenni.
Alaposan kiszellőztetni.
Milyen esetben alkalmazunk Heimlich-féle műfogást? Fulladó sérültnél. Vízből kiemelésnél. Spriccelő vérzés elállítására.
Fulladó sérültnél.
Mit kell tenni a fulladó sérülttel? Erőteljesen a lapockái közé csapni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Gégemetszést kell végrehajtani.
Erőteljesen a lapockái közé csapni.
Mit kell tenni a fulladó sérülttel? Heimlich-féle műfogást kell alkalmazni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Gégemetszést kell végrehajtani.
Heimlich-féle műfogást kell alkalmazni.
Maximum hányszor kell egymás után a fulladó lapockái közé csapni? 5-ször. 1-szer. 10-szer.
5-ször.
Maximum hányszor kell egymás után gyomortáji lökést alkalmazni a fulladón? 5-ször. 1-szer. 10-szer.
5-ször.
Igaz-e, hogy először 5 lapockák közé mért ütést, majd 5 gyomortáji lökést kell alkalmazni a léguti idegen test távozásáig? Igaz. Hamis.
Igaz.
Indokolt-e mentőt hívni, ha sikerült megszüntetni a légúti elzáródást? Igen. Nem.
Igen.
Bele lehet-e fulladni sekély vízbe? Igen. Nem.
Igen.
Veszélyes-e alkoholos, vagy bódult állapotban vízbe ugrani? Igen. Nem.
Igen.
Mi az a növekvő négyszögek módszer, és hol használják? Pásztázási módszer vízbe esett felkutatására, melyet tavi körülmények között használnak. Pásztázási módszer vízbe esett felkutatására, melyet folyami körülmények között használnak. Lékesedés esetén egyre nagyobb lékponyvát kell a lékre helyezni.
Pásztázási módszer vízbe esett felkutatására, melyet tavi körülmények között használnak.
A növekvő négyszögek módszer használatakor hogyan változnak a megtett távolságok? Minden második derékszögű forduló után az első hosszal növekszik a megtett út. Minden második derékszögű forduló után duplázódik a megtett távolság. Minden harmadik derékszögű forduló után duplázódik a megtett távolság.
Minden második derékszögű forduló után az első hosszal növekszik a megtett út.
Mit lát az ábrán? A vízbeesettek keresésére szolgáló eltolt háromszögek módszerét. Környezetre ártalmas anyagot szállító hajó megkülönböztető jelzését. Hatósági hajó megkülönböztető jelzését. A vízbeesettek keresésére szolgáló eltolt háromszögek módszerét.
Hol használjuk az alábbi keresési módot? Álló vízen. Folyó vízen. Álló, és folyó vízen egyaránt. Álló vízen.
Az ábrán látható keresési módot hogyan hajtjuk végre? A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 120 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 60 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 180 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 120 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban.
Mit lát az ábrán? A vízbeesettek keresésére szolgáló növekvő négyzetek módszerét. A diagonális palánkolási mód elvi vázlatát. Szendvics szerkezetű műanyag hajó csúszásgátló felületének kiképzését. A vízbeesettek keresésére szolgáló növekvő négyzetek módszerét.
Hol használjuk az alábbi keresési módot? Álló vízen. Folyó vízen. Álló, és folyó vízen egyaránt. Álló vízen.
Az ábrán látható keresési módot hogyan hajtjuk végre? Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő egy egységgel hosszabb. Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő hossza az előző duplája. Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő egy egységgel rövidebb. Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő egy egységgel hosszabb.
Hol használjuk az alábbi keresési módot? Folyó vízen. Álló vízen. Álló, és folyó vízen egyaránt. Folyó vízen.
Az alábbiak közül melyik keresési módot/módokat használják álló vízen? a. és b. a. és c. c. a. és b.
Az alábbiak közül melyik keresési módot/módokat használják folyó vízen? c. a. és b. a. c.
Használható e vízből mentéshez például gumimatrac, vagy egyéb strandeszköz, ha nincs a hajón mentőpatkó, vagy mentőgyűrű? Igen, szükség esetén bármilyen tárgy ami erre alkalmas, igénybe vehető az életmentéshez. Nem, mert minden hajón van mentőgyűrű, vagy mentőpatkó. Nem mert nem biztonságos, és kicsúszhat a bajbajutott alól.
Igen, szükség esetén bármilyen tárgy ami erre alkalmas, igénybe vehető az életmentéshez.
Vízből mentésnél hogyan közelítjük meg a mentendőt álló vízen? Széllel szemben, legfeljebb negyed szélben. Félszélben. Hátszélben, háromnegyed szélben.
Széllel szemben, legfeljebb negyed szélben.
Vízből mentésnél hogyan közelítjük meg a mentendőt folyó vízen? Hegymenetben. Völgymenetben. Hegymenetben, vagy völgymenetben szabadon választható.
Hegymenetben.
A vízből mentésnél a mentendőt jobb vagy bal oldalról kell megközelíteni? Mindegy. Jobb. Bal.
Mindegy.
A vízből mentésnél a mentendőt szél alól, vagy szél felől kell megközelíteni álló vízen? Szél alól. Szél felől. Mindegy.
Szél alól.
Vízből mentésnél, milyen sebességgel kell a mentendő mellé érni? Nullához közeli sebességgel. A hajó manőversebességével. Minél gyorsabban.
Nullához közeli sebességgel.
Mit kell tennünk amikor a mentendő mellé érünk, ha gépi erővel közelítjük meg? A gépet üresbe kell rakni, vagy le kell állítani. A gépet előre menetbe kell hagyni. A gépet hátramenetbe kell rakni.
A gépet üresbe kell rakni, vagy le kell állítani.
Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a folyás vagy a sodrás irányát jelöli. Igen. Nem. Igen.
Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a folyás vagy a sodrás irányát jelöli. Nem. Igen. Nem.
Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a szél irányát jelöli. Igen. Nem. Igen.
Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a szél irányát jelöli. Nem. Igen. Nem.
Hogyan kell a vízbe esett bajbajutottat kisgéphajóval megközelíteni? Széllel és/vagy áramlással szemben, a szél alatti oldalon maradva. Széllel és/vagy áramlással szemben, a szél feletti oldalon maradva. A legrövidebb időn belül, az mindegy hogyan.
Széllel és/vagy áramlással szemben, a szél alatti oldalon maradva.
A vízből mentésnél a megközelítés végső stádiumában a mentendőnek, a hajó melyik oldalán kell lennie? Luv. Lee. Mindegy.
Luv.
Mit kell tennünk amikor a mentendő mellé érünk, ha vitorlával közelítjük meg? Vitorlákat kilobogtatni. A fokkal beggelni. Vitorlákat behúzni.
Vitorlákat kilobogtatni.
Milyen veszélyeket rejthet a vízből mentett hajóba történő beemelése? Kisebb hajóval, csónakkal végzett mentésnél felborulhatunk. A hajó oldalán történő beemelésnél mindig fennáll a borulás veszélye. A hajó orránál és faránál történő beemelésnél mindig fennáll a borulás veszélye.
Kisebb hajóval, csónakkal végzett mentésnél felborulhatunk.
Milyen veszélyeket rejthet a vízből mentett hajóba történő beemelése? Ha háton emeljük be a mentendőt gerincsérülést okozhatunk neki. Ha háttal próbáljuk beemelni nem lát minket és megijedhet a mentendő. Ha háttal emeljük be a mentendőt vizet nyelhet.
Ha háton emeljük be a mentendőt gerincsérülést okozhatunk neki.
Hogyan minimalizálható a hajómotorok környezetterhelése? Idejében elvégzett karbantartásokkal, a pontos, szakszerű beállításokkal és a gyár által előírt kenő és üzemanyagok használatával. A gyártó által erre a célra javasolt adalékok rendszeres használatával. Megfelelő idejű bemelegítéssel, és a benzinkutak extra üzemanyagainak rendszeres használatával.
Idejében elvégzett karbantartásokkal, a pontos, szakszerű beállításokkal és a gyár által előírt kenő és üzemanyagok használatával.
Mire kell ügyelni a hajón keletkezett hulladékok eltávolításakor, kezelésekor? Semmilyen szennyeződés nem juthat a hajóból vízbe, olajat, veszélyes hulladékot, szennyvizet a parton erre rendszeresített tárolókba kell elhelyezni, üríteni. A környezetre nem káros hulladékok a parttól 300 méterre vízbe dobhatóak. Tavon semmilyen hulladék nem dobható a vízbe, folyamon az erre vonatkozó külön rendelkezések szerint van lehetőség rá.
Semmilyen szennyeződés nem juthat a hajóból vízbe, olajat, veszélyes hulladékot, szennyvizet a parton erre rendszeresített tárolókba kell elhelyezni, üríteni.
Mit szabad a vízbe dobni? Semmit. Szervetlen anyagokat. Bármit ami elsüllyed.
Semmit.
Milyen módon kell a hajón a hulladékot gyűjteni? Szelektíven, zárható edényben. A hajón nem kell hulladékot gyűjteni, a vízbe kell dobni. A hulladékot a fedélzeten elhelyezett olajos hordóba kell dobni.
Szelektíven, zárható edényben.
Kell-e rögzíteni a hulladék tárolására szolgáló eszközt. Igen. Nem.
Igen.
A WC-vel felszerelt hajón kell-e lennie szennyvíz tartálynak? Igen. Nem.
Igen.
Szabad-e a hajón tartály nélküli WC-t üzemeltetni. Nem. Igen.
Nem.
Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a vízirendészetet (107, 112). Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.
Értesíteni kell a vízirendészetet (107, 112).
Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a katasztrófavédelmet (105, 112). Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.
Értesíteni kell a katasztrófavédelmet (105, 112).
Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a területileg illetékes vízügyi igazgatóságot. Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.
Értesíteni kell a területileg illetékes vízügyi igazgatóságot.
Hol kell elhelyezni kabinos hajóban a kézi tűzoltó készüléket? A kabin bejárat mellett Az orrban A géptérben, a motor mellett.
A kabin bejárat mellett
Hol kell tárolni egy gázpalackot a hajón? A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen. A kézi tűzoltó készülékre kell ezeket rakni. Kizárólag a vízvonal alatt szabad tárolni.
A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen.
Mire vezethető vissza legtöbbször a tüzek keletkezése? Felelőtlenség. Környezeti hatás. Globalizáció.
Felelőtlenség.
Milyen módon kell a hajón a tűzveszélyes anyagokat tárolni? A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen. A kézi tűzoltó készülékre kell ezeket rakni. Kizárólag a vízvonal alatt szabad tárolni.
A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen.
Miben szabad üzemanyagot tárolni? Az erre a célra rendszeresített minőségi tanúsítvánnyal rendelkező eszközben. Akármiben, de rá kell írni, hogy mi van benne. Akármiben, de egy edényben mindig csak egy fajta üzemanyagtípust szabad tárolni.
Az erre a célra rendszeresített minőségi tanúsítvánnyal rendelkező eszközben.
Hogyan kell ellenőrizni összeszerelés után a PB palack tömítettségét. Szivárgás ellenőrző spray-vel. Gyufával. Kóccal.
Szivárgás ellenőrző spray-vel.
Milyen típusú tüzek oltására alkalmas a porral oltó készülék? A,B,C típusúakra és elektromos tüzekre 1000 V feszültségig. A, B, C,típusokra és minden elektromos tűz oltására. A,B,C,D típusú tüzekre.
A,B,C típusúakra és elektromos tüzekre 1000 V feszültségig.
Téli tárolás idejére hogyan kell eljárni a poroltóval? Nincs vele tennivaló, marad a helyén. Ki kell venni a hajóból, fagymentes és száraz helyiségben tárolni a téli állás alatt. Ki kell venni, mert a kikötő személyzet intézkedik az esedékes felülvizsgálatáról.
Nincs vele tennivaló, marad a helyén.
Elektromos tüzek oltására használható e az A,B,C kategóriájú tüzek oltására alkalmas készülék? Igen, 1000 Volt feszültségig. Nem. Igen, nincs feszültség korlátozás, mert az oltóanyag nem vezeti az áramot.
Igen, 1000 Volt feszültségig.
Mi a hatásmechanizmusa a porral oltásnak? Az oltóanyag elzárja a levegőtől az égő anyagot, valamint magas hő hatására széndioxid szabadul fel. Az oltóanyag magas hő hatására folyadékká alakul, és lefedi, valamint lehűti a tüzet. Az oltóanyag gőzzé alakul a magas hő hatására, és elfolytja, valamint lehűti a tüzet.
Az oltóanyag elzárja a levegőtől az égő anyagot, valamint magas hő hatására széndioxid szabadul fel.
Hol kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? A tűzveszélyes helyek közelében. A menekülési útban. A légkamrában.
A tűzveszélyes helyek közelében.
Hol kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? Könnyen hozzáférhető helyen. A menekülési útban. A légkamrában.
Könnyen hozzáférhető helyen.
Hogyan kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? Könnyen oldható rögzítéssel. Lopásvédelemmel ellátott fix rögzítéssel. Nem szabad rögzíteni.
Könnyen oldható rögzítéssel.
Milyen veszélye van a szén-dioxiddal oltó készüléknek? A gáz alulról tölti ki a teret, így fulladásveszélyt okozhat. Előfordulhat, hogy nem jön ki belőle az oltópor. Nincs veszélye, ez a legbiztonságosabb oltókészülék.
A gáz alulról tölti ki a teret, így fulladásveszélyt okozhat.
Mi az első lépés, ha tűz üt ki a hajón? A hajóban tartózkodó személyek kimentése. A gázpalack, benzinkanna eltávolítása a hajóról. A tűzoltók értesítése.
A hajóban tartózkodó személyek kimentése.
Mi az az égési háromszög? A levegő, a hő és az éghető anyag hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele. A levegő, a tűz és az éghető anyag hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele. A levegő, a hő és a tűz hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele.
A levegő, a hő és az éghető anyag hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele.
Elegendő e a tűz eloltásához ha az égési háromszögnek csak az egyik tényezőjét vonjuk el? Igen. Igen, de csak elméletben. Nem.
Igen.
Mi jellemző a kompozit műgyanta égésére? Heves gázképződés, sűrű fekete, mérgező füst formájában. Mérsékelt gázképződés mellett az anyag leginkább parázslik. Heves gázképződés mellett az anyag leginkább parázslik.
Heves gázképződés, sűrű fekete, mérgező füst formájában.
Hány alapfeltétele van az égésnek? 3. 1. 5.
3.
Az égés alapfeltételei közül mennyit kell minimálisan megszüntetni, hogy a tűz elaludjon? 1. 3. 2.
1.
Honnan tudható meg a tűzoltó készülék lejárati időpontja? A készüléken hitelesítéskor felragasztható matricán feltüntetik. Az interneten kell megnézni. A tűzoltóság diszpécserét kell megkérdezni a 105-ös számon.
A készüléken hitelesítéskor felragasztható matricán feltüntetik.
Honnan tudható meg, hogy milyen tüzek oltására alkalmas tűzoltó készülékünk? A készüléken feltüntetett piktogramokból, és betűjelzésekből. Az interneten kell megnézni. A tűzoltóság diszpécserét kell megkérdezni a 105-ös számon.
A készüléken feltüntetett piktogramokból, és betűjelzésekből.
Kell-e a tűzoltóságot értesíteni, ha sikerült a tüzet eloltani? Igen. Nem.
Igen.
Milyen számon kell a tűzoltóságot értesíteni? 105, vagy 112. 104, vagy 112. 107, vagy 112.
105, vagy 112.
A tűz melyik részét kell célozni a kézi tűzoltó készülékkel? A felénk eső részét. A közepét. A tőlünk távolabbi felét.
A felénk eső részét.
Mitől keletkezik felhajtó erő a vitorlán? A vitorla lee oldalán felgyorsul a levegő, nyomása csökken, a luv oldalon lecsökken a levegő sebessége és nyomása megnő. A vitorlában összegyűlt levegő tömege nagyobb lesz, mint a vitorla előtt lévő levegőé. A levegő nyomása és a víz felhajtóerejének eredőjéből származtatható.
A vitorla lee oldalán felgyorsul a levegő, nyomása csökken, a luv oldalon lecsökken a levegő sebessége és nyomása megnő.
Igaz-e, hogy a vitorlán keletkező felhajtó erő azért alakul ki, mert a vitorla külső oldalán hosszabb utat tesz meg a levegő, mint a belsőn? Nem. Igen.
Nem.
Igaz-e, hogy a vitorlán keletkező felhajtó erő azért alakul ki, mert a vitorla körül cirkuláló levegőt, a vitorla külső oldalán erősíti, a belső oldalán gyengíti, a látszólagos szél? Igen. Nem.
Igen.
"Milyen, komponensekre bontható a vitorlán ébredő felhajtóerő? "Előre mutató (haladást eredményező) és oldalra mutató (döntő) "Előre mutató (haladást eredményező) és lefelé mutató (döntő) "Előre mutató (haladást eredményező) és hátra mutató (fékező) "Előre mutató (haladást eredményező) és oldalra mutató (döntő)
Mennyire kell megfeszíteni a vitorlák felhúzó köteleit gyenge szélben? Nem szabad nagyon megfeszíteni. A lehető legjobban meg kell feszíteni. A vitorla felhúzó kötelének feszességét nem lehet állítani.
Nem szabad nagyon megfeszíteni.
Mennyire kell megfeszíteni a vitorlák felhúzó köteleit erős szélben? A lehető legjobban meg kell feszíteni. Nem szabad nagyon megfeszíteni. A vitorla felhúzó kötelének feszességét nem lehet állítani.
A lehető legjobban meg kell feszíteni.
Mikor kell öblösre állítani a vitorla profilt? Gyenge szélben. Erős szélben. Mindig.
Gyenge szélben.
Mikor kell laposra állítani a vitorla profilt? Erős szélben. Gyenge szélben. Mindig.
Erős szélben.
Mi a csúszás? A hajó oldalirányú sodródása. A nagy sebességgel való közlekedés. Lassan farral beállás, a kikötőhelyre.
A hajó oldalirányú sodródása.
Mi a látszólagos szél? A valós szél és a menetszél vektoriális eredője. A menetszél és a közegellenállás vektoriális eredője. A hátszél és a szembeszél vektoriális eredője.
A valós szél és a menetszél vektoriális eredője.
A hajótest keresztirányú dőlésének növelésével a tőkesúlyos hajó visszabillentő nyomatéka… növekszik. csökken. a hajótest kialakításától függő kitérítési szögig növekszik, utána csökken.
növekszik.
A tőkesúlyos hajók kezdeti stabilitása…. csak a hajótest formájától függ. kicsi. nagy.
csak a hajótest formájától függ.
A hajótest keresztirányú dőlésének növelésével a svertes hajó visszabillentő nyomatéka… a hajótest kialakításától függő kitérítési szögig növekszik, utána csökken. növekszik. csökken.
a hajótest kialakításától függő kitérítési szögig növekszik, utána csökken.
A svertes hajóknál a legénység hajótesten belüli elhelyezkedésének… jelentős hatása van a hajó úszási helyzetére. hatása nem jelentős hajó úszási helyzetére. csak gyenge szélben van hatása a hajó úszási helyzetére.
jelentős hatása van a hajó úszási helyzetére.
Mi a jolle? Alacsony oldalmagasságú, általában nyitott, ballaszt nélküli svertes vitorlás. Olyan svertes, cat vitorlázatú, cockpittel rendelkező vitorlás, amely vízzel megtelve is úszóképes. Minden kajüt nélküli svertes vitorlás jolle.
Alacsony oldalmagasságú, általában nyitott, ballaszt nélküli svertes vitorlás.
Milyen hajótípust lát az ábrán? Svertes. Tőkesúlyos. Svert-kieles. Svertes.
Milyen hajótípust lát az ábrán? Tőkesúlyos. Svertes. Svert-kieles. Tőkesúlyos.
Milyen hajótípust lát az ábrán? Tőkesúlyos. Svertes. Svert-kieles. Tőkesúlyos.
Milyen hajótípust lát az ábrán? Svert-kieles. Tőkesúlyos. Svertes. Svert-kieles.
Milyen hajótípust lát az ábrán? Svert-kieles. Tőkesúlyos. Svertes. Svert-kieles.
Melyik kifejezés jelentése a két testű hajó? Katamarán. Trimarán. Szkúner.
Katamarán.
Melyik kifejezés jelentése a három testű hajó? Trimarán. Katamarán. Szkúner.
Trimarán.
Melyik vitorlázat áll egy vitorlából? Kutt Kutter Szlup
Kutt
Melyik vitorlázat áll két vitorlából (fok, grósz)? Szlup Kutter Kutt
Szlup
Melyik vitorlázat áll három vitorlából (két fok egy grósz)? Kutter Szlup Kutt
Kutter
Melyik vitorlázatot látja az ábrán? Kutt Kutter Szlup Kutt
Melyik vitorlázatot látja az ábrán? Szlup Kutter Kutt Szlup
Melyik vitorlázatot látja az ábrán? Kutter Szlup Kutt Kutter
Mire szolgál a tőkesúly? A csúszás mérséklésére, visszabillentő nyomaték létrehozására. A merülési vonal beállítására. Az úszás segítése, a hasznos teher növelése.
A csúszás mérséklésére, visszabillentő nyomaték létrehozására.
Mire szolgál a svert? A csúszás csökkentésére. A stabilitás növelésére. A hullámok szétvágására.
A csúszás csökkentésére.
Mi az alba? A bum lefeszítésére szolgáló csigasor. A grósz behúzására szolgáló csigasor. A fok behúzására szolgáló csigasor.
A bum lefeszítésére szolgáló csigasor.
Mi a dingi jelentése? Svertes kishajó, csónak. Vitorlás deszka. Felépítményes hajó.
Svertes kishajó, csónak.
Mi a jolle jelentése? Svertes kishajó, csónak. Vitorlás deszka. Felépítményes hajó.
Svertes kishajó, csónak.
Hány testű hajótípus a katamarán? 2. 1. 3.
2.
Hány testű hajótípus a trimarán? 3. 2. 1.
3.
Mi a kiel? A hajó gerince. A ballaszttartály. A trapézlétra.
A hajó gerince.
Milyen vitorlázatú, és milyen vitorlákkal szerelt a tőkesúlyos hajók általában? A legtöbb hajó bermuda-vitorlával szerelt slup vitorlázatú. A legtöbb hajó gaffvitorlával szerelt schooner vitorlázatú. A legtöbb hajó sprietvitorlával szerelt cat vitorlázatú.
A legtöbb hajó bermuda-vitorlával szerelt slup vitorlázatú.
Bindereff esetén a vitorla melyik részét akasztjuk a reff-kampóra? A reff szemet. A Cunningham-szemet A hals-on lévő szemet.
A reff szemet.
Milyen kötelekből áll a vitorlás állókötélzete? Vantnik és stágok. Fallok és sottok. Toppnant és dirk.
Vantnik és stágok.
Milyen kötelekből áll a vitorlás futókötélzete? Fallok és sottok. Wantok és stágok. Jumpstag és babystag.
Fallok és sottok.
Milyen funkcióra használunk kizárólag felúszó kötele(ke)t? A mentőgyűrűhöz tartozó kötélnek felúszónak kell lennie. A kikötőköteleknek felúszónak kell lennie. A vontatásra szolgáló kötél kizárólag felúszó kötél lehet a kötél hajócsavarra való felcsavarodásának veszélye miatt.
A mentőgyűrűhöz tartozó kötélnek felúszónak kell lennie.
Mire szolgál az árbochoz rögzített száling? A felső-oldalmerevítőket támasztja el az árboctól. Az alsó oldalmerevítőket támasztja el az árboctól. A jumpstag kifeszítését látja el.
A felső-oldalmerevítőket támasztja el az árboctól.
Melyik állókötelek állítását lehet általában szerszám nélkül elvégezni menet közben a vitorlák trimmelés céljából? Achterstag, backstag. Vorstag, Unterstag. Achterstag, oberwant.
Achterstag, backstag.
Mi a grósz? A nagyvitorla. Az orrvitorla. A hátszélvitorla.
A nagyvitorla.
Mi a fok? Az orrvitorla. A hátszélvitorla. A nagyvitorla.
Az orrvitorla.
Mi a spinakker? A hátszélvitorla. Az orrvitorla. A nagyvitorla.
A hátszélvitorla.
Mit nevezünk álló kötélnek. Az árbocmerevítő köteleket. A klemmben rögzített köteleket. A kikötéshez használt köteleket.
Az árbocmerevítő köteleket.
Melyik álló kötél? Vorstag. Fall. Sott.
Vorstag.
Melyik álló kötél? Achterstag. Sott. Dirk.
Achterstag.
Melyik álló kötél? Backstag. Dirk. Fall.
Backstag.
Melyik álló kötél? Vantni. Fall. Sott.
Vantni.
Melyik mozgó kötél? Fall. Vantni. Achterstag.
Fall.
Melyik mozgó kötél? Sott. Forstag. Backstag.
Sott.
Melyik mozgó kötél? Dirk. Achterstag. Vantni.
Dirk.
Melyik vitorlát kell először felhúzni? Hajótípustól és felszereltségtől függ. A grószt. A fokot.
Hajótípustól és felszereltségtől függ.
Melyik vitorlát kell először lehúzni? Hajótípustól és felszereltségtől függ. A grószt. A fokot.
Hajótípustól és felszereltségtől függ.
Mi a dirk? A bum pihentető kötele. A spinakker felhúzó kötele. A bum lefeszítő csigarendszere.
A bum pihentető kötele.
"Mi a genakker? Aszimmetrikus szabású hátszélvitorla. Szimmetrikus szabású hátszélvitorla. Kis méretű orrvitorla.
Aszimmetrikus szabású hátszélvitorla.
Mi a spinakker? Szimmetrikus szabású hátszélvitorla. Aszimmetrikus szabású hátszélvitorla. Kis méretű orrvitorla.
Szimmetrikus szabású hátszélvitorla.
Mi a génua? Nagyméretű orrvitorla. Aszimmetrikus szabású hátszélvitorla. Kis méretű orrvitorla.
Nagyméretű orrvitorla.
Melyik vitorla fekete színű? Grósz Fok Génua Grósz
Melyik vitorla fekete színű? Grósz Fok Génua Grósz
Melyik vitorla fekete színű? Grósz Fok Génua Grósz
Melyik vitorla fekete színű? Génua Fok Grósz Génua
Melyik vitorla fekete színű? Fok Grósz Génua Fok
"Mit nevezünk a vitorlás hajón ""Lazy Jack""-nak?" A vitorla összeszedését segítő kötélrendszerrel kombinált zsákokat. A kapitányi pihenő időt. A bum pihentető kötelét.
A vitorla összeszedését segítő kötélrendszerrel kombinált zsákokat.
Mi a luftkaszni? Légkamra. Kötélvezető. Horgonykamra.
Légkamra.
Mi a rig? A rudazat és a merevítő kötelek. Kötélvezető szem. A szabad oldalmagasság.
A rudazat és a merevítő kötelek.
Mi a strekkelés? Az állókötélzet feszítése. Cikk-cakk vonalban a széllel szemben vitorlázás. A vitorla felület csökkentése.
Az állókötélzet feszítése.
Mi a takli? Vitorlázat. A hajó útiránya. Menetes félszem.
Vitorlázat.
Mi a topnant? A spinakker bumot felfelé tartó kötélzet. A spinakker bumot lefelé tartó kötélzet. Kajüttető.
A spinakker bumot felfelé tartó kötélzet.
Mi a niederholer? A spinakker bumot lefelé tartó kötélzet. A spinakker bumot felfelé tartó kötélzet. Oldalkorlát.
A spinakker bumot lefelé tartó kötélzet.
A nagyvitorla melyik részét rögzítjük a fokfallhoz? Egyiket sem. A halfejet. A Cunningham-szemet.
Egyiket sem.
Miért kell elengedett sottal felhúzni a nagyvitorlát? Mert különben szelet fog, és a felhúzást nem lehet befejezni. Nem kell a sottokat teljesen kiengedni, a vitorlák lobogásának felhúzás közbeni lobogásánal megakadályozására enyhén be kell húzni a sottot. Mert a vitorlába kapó szél megdöntheti, svertes hajó esetén fel is boríthatja a hajót.
Mert különben szelet fog, és a felhúzást nem lehet befejezni.
Milyen irányú szélben szokás a vitorlákat felhúzni? Negyed szélnél élesebb szélben. Éles negyed széltől fél szélig terjedő irányokban. A szél sebességétől függően negyed széltől hátszélig terjed a vitorlák felvonására legalkalmasabb szélirány.
Negyed szélnél élesebb szélben.
Ha főgép nélküli vitorlással indul bójáról, hogyan tudja a hajót a kívánt csapásirány felvételéhez szükséges irányba fordítani? A grósszal azon az oldalon beggelni, amelyik felé el kívánunk indulni, hátramenetben a kormánylapátot a grósszal ellentétes oldalra kihajtani, esetleg beggelni a fokkal. A grósszal a felvenni kívánt haladási iránnyal ellentétes oldalon beggelni, hátramenetben a kormánylapátot a grósszal ellentétes oldalra kihajtani, esetleg beggelni a fokkal. A grósszal a felvenni kívánt haladási iránnyal ellentétes oldalon beggelni, hátramenetben a kormánylapátot a grósszal azonos oldalra kihajtani, esetleg beggelni a fokkal.
A grósszal azon az oldalon beggelni, amelyik felé el kívánunk indulni, hátramenetben a kormánylapátot a grósszal ellentétes oldalra kihajtani, esetleg beggelni a fokkal.
Hányféleképpen lehet csapást váltani? Széllel szemben és hátszéllel. Széllel szemben. Hátszéllel.
Széllel szemben és hátszéllel.
Svertes hajón fordulás közben a vitorlákat… az éppen aktuális látszólagos szélirány szerint állítjuk, ha szél túl élessé válik a sottokat elengedjük. már nem állítjuk, a forduláshoz szükséges lendületet a fordulás előtt kell megszerezni a hajó kellő sebességre gyorsításával. csak a széltengelyen való áthaladás előtt állítjuk, az egyre élesedő szélhez igazítva azokat. Ha a szél túl élessé válik, a sottokat elengedjük, és csak az elérni kívánt haladási irány felvétele után állítjuk a vitorlákat, különben felborulhatunk.
az éppen aktuális látszólagos szélirány szerint állítjuk, ha szél túl élessé válik a sottokat elengedjük.
Svertes hajóval a halzolást élénk szélben… Félig felhúzott sverttel hajtjuk végre. Teljesen leengedett sverttel hajtjuk végre. Teljesen felhúzott sverttel hajtjuk végre.
Félig felhúzott sverttel hajtjuk végre.
Svertes hajóval végrehajtott halzolás végén… a grószt az új csapáson teljesen ki kell engedni. nem szabad teljesen kiengedni az új csapáson, mert az borulásveszélyt okoz. a grószt csak lassan, fokozatosan szabad kiengedni, kissé késleltetve a látszólagos szélirányhoz képest.
a grószt az új csapáson teljesen ki kell engedni.
Ha a hajó széllel szemben áll, és jobb oldalra kell a hajó orrát fordítani, akkor az orrvitorlát… a hajó bal oldala felé térítjük ki, azaz beggelünk. a hajó jobb oldala felé térítjük ki, azaz beggelünk. hagyjuk lobogni, és a grósszal beggelünk a hajó bal oldala felé kitérítve azt.
a hajó bal oldala felé térítjük ki, azaz beggelünk.
Fordulás közben a hajó fordulását segíthetjük…. ha az orrvitorla sottját megfeszítve tartjuk azt követően is, hogy a hajó orra a széltengelyen átfordult. ha az orrvitorla luv sottját elengedjük, és lee oldali sottját megfeszítjük, mielőtt a hajó orra a széltengelyen áthaladt. ha a hajó orrának a széltengelyen való áthaladását megelőzően a grósz bumját a szél felöli oldalra kissé kitérítjük kézzel.
ha az orrvitorla sottját megfeszítve tartjuk azt követően is, hogy a hajó orra a széltengelyen átfordult.
A vízből mentés manőver végén a mentendő személy mellett a hajó… úgy áll meg, hogy a mentendő a luv oldalon van, és a hajó orra negyedszeles irányban áll. úgy áll meg, hogy a mentendő a luv oldalon van, és a hajó orra szélben áll. úgy áll meg, hogy a mentendő a lee oldalon van, és a hajó orra negyedszeles irányban áll.
úgy áll meg, hogy a mentendő a luv oldalon van, és a hajó orra negyedszeles irányban áll.
A mentendő személy vízből történő kiemelésekor... hasi oldala néz a hajótest felé. háta néz a hajótest felé. a körülményektől függően választjuk meg azt, hogy a mentendő melyik oldala nézzen a hajótest felé, de eszméletlen mentendőnél általában a hát oldali mentés kell preferálni.
hasi oldala néz a hajótest felé.
A Q forduló…. a halzolás kiváltására szolgáló manőver. olyan manőver, amelynek során az egyik csapás negyedszélből a másik csapás negyedszélbe kerül a hajó. olyan manőver, amelynek segítségével a negyedszélből indított mentés gyenge szélben a leggyorsabban végrehajtható.
a halzolás kiváltására szolgáló manőver.
A hajó élesedése közben.. a látszólagos szél iránya a hajó orra felé mozog. a látszólagos szél iránya a hajó fara felé mozog. a valós szél iránya a hajó fara felé mozog.
a látszólagos szél iránya a hajó orra felé mozog.
A hajó esése közben… a látszólagos szél iránya a hajó fara felé mozog. a látszólagos szél iránya a hajó orra felé mozog. a valós szél iránya a hajó fara felé mozog.
a látszólagos szél iránya a hajó fara felé mozog.
Ha cirkálás közben olyan szélforduló következik be, amely miatt a legélesebb irány a hajó fara felé mozdul… akkor nyomban csapást váltunk, mert a másik csapáson a célhoz közelebbi irányon tudunk hajózni, mint a szélforduló előtt. nem váltunk csapást, mert így a célhoz közelebbi irányban tudunk hajózni. nem váltunk csapást, mert a szélforduló miatt a másik csapáson a céltól távolabbi irányra tudnánk hajózni, mint a szélforduló előtt.
akkor nyomban csapást váltunk, mert a másik csapáson a célhoz közelebbi irányon tudunk hajózni, mint a szélforduló előtt.
Szélell szembeni vitorlázás közben az adott cél eléréséhez… a szükségesnél több magasságot gyűjtünk. addig vitorlázunk a húzó szakaszon, amíg a célt a hajóval összekötő egyenes orrszöge kis híján 90 fok nem lesz. még beiktatunk egy közelítő szakaszt, ha a szélirány raumosodik.
a szükségesnél több magasságot gyűjtünk.
Milyen irányból közelítjük meg a horgonyzóhelyet? A vízáramlás irányából ennek hiányában a szél irányával szemben. A széliránnyal szemből. Szélirányból.
A vízáramlás irányából ennek hiányában a szél irányával szemben.
Mit kell ellenőrizni a horgonyzási manőver befejezése után? A horgony szántását, a parti objektumok pozícióinak ismételt ellenőrzésével. Ellenőrizni kell, hogy a horgonylánc bekötése biztosan tart a horgonykamrában. Ellenőrizni kell a horgony szántását a horgonylánc feszességének időnkénti ellenőrzésével. Ha szánt a horgony a lánc feszessége csökken.
A horgony szántását, a parti objektumok pozícióinak ismételt ellenőrzésével.
Mivel kezdődik a nagyvitorla bevonásának művelete? A grószsott elengedésével. A grószfall elengedésével. A dirk elengedésével.
A grószsott elengedésével.
Milyen relatív szélirány esetén lehet a fokrolleres orrvitorlát bevonni? Bármilyen szélirányban. Szembeszéltől negyedszélig terjedő szélirányok mellett. Szembeszéltől negyedszélig terjedő szálirányok mellett.
Bármilyen szélirányban.
Mit nevezünk fordulásnak? Amikor széllel szemben fordulunk. Amikor hátszélben fordulunk. Mindkét megoldás jó.
Amikor széllel szemben fordulunk.
Mit nevezünk perdülésnek? Amikor hátszélben fordulunk. Amikor széllel szemben fordulunk. Mindkét megoldás jó.
Amikor hátszélben fordulunk.
Mit nevezünk halzolásnak? Amikor hátszélben fordulunk. Amikor széllel szemben fordulunk. Mindkét megoldás jó.
Amikor hátszélben fordulunk.
Az alábbiak közül melyik manőver beggelés? A fok luv szárát húzom meg. A fok lee szárát húzom meg. A fokot kilobogtatom.
A fok luv szárát húzom meg.
Az alábbiak közül melyik manőver beggelés? Élesen haladva a grósz sottot elengedve a bumot a vantniig kinyomom. Bő szélben haladva a grósz sottot elengedve a bumot a vantniig kinyomom. A grószt kilobogtatom.
Élesen haladva a grósz sottot elengedve a bumot a vantniig kinyomom.
Mi a halzolás? Hátszélben történő csapásváltás. Bal csapáson megfuttatás. Jobb csapáson kilobogtatás.
Hátszélben történő csapásváltás.
Mikor nevezzük lee gierig-nek a hajót. Ha elengedett kormánnyal a széltől el akar fordulni. Ha elengedett kormánnyal a szél felé akar fordulni. Ha elengedett kormánnyal egyenesen halad tovább.
Ha elengedett kormánnyal a széltől el akar fordulni.
Mikor nevezzük luv gierig-nek a hajót. Ha elengedett kormánnyal a szél felé akar fordulni. Ha elengedett kormánnyal a széltől el akar fordulni. Ha elengedett kormánnyal egyenesen halad tovább.
Ha elengedett kormánnyal a szél felé akar fordulni.
Mi a reffelés? A vitorla felület csökkentése. Cikk-cakk vonalban a széllel szemben vitorlázás. Az állókötélzet feszítése.
A vitorla felület csökkentése.
Pillangózva vitorlázó kishajó milyen csapáson halad? A nagyvitorla állása szerinti csapáson. Az orrvitorla szerinti csapáson. A pillangózva haladó hajónak feltétlen elsőbbsége van korlátozott manőverképessége miatt.
A nagyvitorla állása szerinti csapáson.
Mit hívunk backboardnak? A hajó menetirány szerinti bal oldalát. A hajó menetirány szerinti jobb oldalát. A hajó hátsó részét.
A hajó menetirány szerinti bal oldalát.
Mit nevezünk csapásnak? A hajó útirányát. A bum átvágódását. A parton felvett iránylatot.
A hajó útirányát.
Milyen csapásokat ismer? Pozitív, negatív. Alsó, felső. Egyes, kettes, hármas, négyes.
Pozitív, negatív.
Milyen csapásokat ismer? Bal, jobb. Alsó, felső. Egyes, kettes, hármas, négyes.
Bal, jobb.
Melyik a luv oldal? Szél feletti oldal. Szél alatti oldal. Jobb oldal.
Szél feletti oldal.
Melyik a lee oldal? Szél alatti oldal. Szél feletti oldal. Bal oldal.
Szél alatti oldal.
Mit hívunk steuerboardnak? A hajó menetirány szerinti jobb oldalát. A hajó menetirány szerinti bal oldalát. A hajó hátsó részét.
A hajó menetirány szerinti jobb oldalát.
Melyik hajónak van útjoga, ha ellentétes csapáson haladnak? A backboardon haladónak. A steuerboardon haladónak. A bal csapáson haladónak.
A backboardon haladónak.
Melyik hajónak van útjoga, ha ellentétes csapáson haladnak? A jobb csapáson haladónak. A bal csapáson haladónak. Amelyiknek a bumja a jobb oldalon van.
A jobb csapáson haladónak.
Melyik hajónak van útjoga? Amelyiknek a bumja a bal oldalon van. Amelyiknek a bumja a jobb oldalon van. A bal csapáson haladónak.
Amelyiknek a bumja a bal oldalon van.
Milyen valós szélben vitorlázik az a menetben lévő hajó, amelyen a látszólagos szél 90 fokos szög alatt látszik? Háromnegyedszélben. Félszélben. Negyedszélben.
Háromnegyedszélben.
A látszólagos szél iránya milyen esetben egyezik meg a valós szél irányával? Szélbe állva, hátszélben és vesztegelve. Félszélben, hátszélben és vesztegelve. Hátszélben, és vesztegelve.
Szélbe állva, hátszélben és vesztegelve.
Mi a préselés? Teljesen behúzott vitorlákkal, minél élesebben haladás. Szűk bejárattal rendelkező kikötőbe vitorlával behajózás. Lassan farral beállás, a kikötőhelyre.
Teljesen behúzott vitorlákkal, minél élesebben haladás.
Mi a raum? Háromnegyed szeles szakasz. Negyed szeles szakasz. A hajósok kedvenc itala.
Háromnegyed szeles szakasz.
Mi a kreuzolás? Cikk-cakk vonalban a széllel szemben vitorlázás. A vitorla felület csökkentése. Az állókötélzet feszítése.
Cikk-cakk vonalban a széllel szemben vitorlázás.
Mit nevezünk takknak? A hajó útirányát. A hajó vitorlázatát. A parton felvett iránylatot.
A hajó útirányát.
Milyen takkokat ismer? Pozitív, negatív. Alsó, felső. Egyes, kettes, hármas, négyes.
Pozitív, negatív.
Milyen takkokat ismer? Bal, jobb. Alsó, felső. Egyes, kettes, hármas, négyes.
Bal, jobb.
Milyen szélben haladva a leggyorsabb általában a vitorlás hajó? Háromnegyedszélben. Futtatott negyedszélben. Hátszélben.
Háromnegyedszélben.
Útirányra vitorlázva…. a hajót állandó irányba tartva a vitorlák állításával reagálunk a szélfordulókra. Csak akkor lehet végrehajtani, ha nem kell cirkálni. a hajó irányát a szélfordulók szerint változtatjuk úgy, hogy a vitorlákon ne kelljen állítani, így a leggyorsabban érhetjük el a csak cirkálással elérhető úticélt. a hajó mindenkori irányát úgy választjuk meg, hogy az úticélt felé a lehető leggyorsabban haladjunk. Mérlegeljük, hogy az irány úticélon tartásával, vagy kedvezőtlenebb útirányon elérhető nagyobb sebességgel nyerünk időt.
a hajót állandó irányba tartva a vitorlák állításával reagálunk a szélfordulókra. Csak akkor lehet végrehajtani, ha nem kell cirkálni.
Szélirányra vitorlázva… a hajó irányával követjük le a szélfordulókat, úgy, hogy azok megfúvási szöge ideális legyen. a hajót állandó irányba tartva a vitorlák állításával reagálunk a szélfordulókra. Csak akkor lehet végrehajtani, ha nem kell cirkálni. a hajó mindenkori irányát úgy választjuk meg, hogy az úticélt felé a lehető leggyorsabban haladjunk. Mérlegeljük, hogy az irány úticélon tartásával, vagy kedvezőtlenebb útirányon elérhető nagyobb sebességgel nyerünk időt.
a hajó irányával követjük le a szélfordulókat, úgy, hogy azok megfúvási szöge ideális legyen.
Mire szolgál a farkasfog? Kötél gyors, oldható rögzítésére. Az acélsodrony kötelek elvágására. Kötélvégek eldolgozására.
Kötél gyors, oldható rögzítésére.
Mi az iránylat? Egy tárgy iránya a hajóról nézve. A hajó iránya a szélhez képest. A szél iránya a hajóhoz képest.
Egy tárgy iránya a hajóról nézve.
Mire szolgál a klemm? Kötél gyors, oldható rögzítésére. Az acélsodrony kötelek elvágására. Kötélvégek eldolgozására.
Kötél gyors, oldható rögzítésére.
Mi a kompasz? Tájoló. Reteszes ajtózár. A felékben összegyűlő szennyeződés.
Tájoló.
Mi a pádli? Evező. Takaró ponyva. Széllökés.
Evező.
Mit lát az ábrán? Sekli. Karabiner Sagreiter. Sekli.
Mit lát az ábrán? Karabiner Stagreiter. Sekli. Karabiner
Mit lát az ábrán? Stagreiter. Karabiner Sekli. Stagreiter.
Mit lát az ábrán? Őzni. Sekli. Karabiner Őzni.
Mit lát az ábrán? Fok kocsi. Lee kocsi. Fokroller. Fok kocsi.
Mit lát az ábrán? Lee kocsi. Fok kocsi. Fokroller. Lee kocsi.
Mit lát az ábrán? Fokroller. Leekocsi. Fokkocsi. Fokroller.
Mit lát az ábrán? Spanner. Őzni. Száling. Spanner.
Mit lát az ábrán? Stopper. Klemm. Farkasfog. Stopper.
Mit lát az ábrán? Klemm. Stopper. Farkasfog. Klemm.
Mit lát az ábrán? Farkasfog. Klemm. Stopper. Farkasfog.
Mit lát az ábrán? Száling. Sagreiter. Spanner. Száling.
Mit lát az ábrán? Ventil. Sagreiter. Stopper. Ventil.
Melyik állítás jellemző a viharjelzésre az alábbiak közül? Villogó fénnyel figyelmeztetnek a veszélyre. Piros és sárga rakétával figyelmeztetnek a veszélyre. Három tónusú hangjelzéssel figyelmeztetnek a veszélyre.
Villogó fénnyel figyelmeztetnek a veszélyre.